PREVARA

Kako je advokat zgrnuo 650.000 KM: Preregistrirao firmu na beskućnika pa od Slobode želio naplatiti dug

Suljić je izdejstvovao pravosnažnu presudu u iznosu od 650.000 KM, a nakon toga je „Bosnafarm“ preregistrirao na Suljagića

Suad Suljić. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

16.1.2020

Suad Suljić, advokat iz Tuzle, novoimenovani član Nezavisnog odbora koji nadzire rad direktora Uprave policije MUP-a TK, predat je u nadležnost Tužilaštva TK zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju i zloupotrebe ovlaštenja.  

Njemu se stavlja na teret da je kao advokat privrednog društva „Bosnafarm“, koji je bio u vlasništvu Davuda Zahirovića, nekadašnjeg predsjednika FK Sloboda, izvršio preregistraciju osnivača, direktora i adresu sjedišta preduzeća prebacio na Sabalahajrudina Suljagića, beskućnika iz Tuzle koji nije imao nikakvih prihoda.

Zahirović je davao pozajmice FK Sloboda, ali koje nikada nije uspio vratiti. Suljić je izdejstvovao pravosnažnu presudu u iznosu 650.000 KM, a nakon toga je „Bosnafarm“ preregistrirao na Suljagića. Potraživanje „Bosnafarma“ preneseno je na advokata Suljića kao prebijanje usluga za navodne usluge koje je Suljić pružao tom preduzeću za spor u Londonu u vezi s licencom za jedan lijek. Utvrđeno je kako Suljić nije imao nikakve usluge u Velikoj Britaniji.


Suad Suljić. Avaz

Suljić je pokrenuo izvršni postupak protiv FK Sloboda, ali kako su računi kluba bili blokirani, nije naplatio ono što je namjeravao. Njemu se stavlja na teret i da je navodio kako su njegovim službenim automobilom upravljali turski državljani koji nisu bili u BiH, a neistinite podatke je dao inspekcijskim organima.

Na koncu je Suljić imenovao u Nezavisni policijski odbor, a u međuvremenu je postao i advokat gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji je tužio Envera Bijedića za klevetu. Indikativno je to što Suljić brani Imamovića, a potražuje dug od FK Slobode, čiji je glavni finansijer upravo Gradska uprava s Imamovićem na čelu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.