HRVATSKA

Pucali na kuću, palili lampaše i ostavljali smrtovnice da bi iznudili novac od žrtve

Policija navodi da su osumnjičeni 36-godišnjak, 33-godišnjak i 39-godišnjakinja tokom prošle godine žrtvi prijetili više puta

Policija privela reketaše. Ilustracija

Avaz.ba / Index.hr

17.1.2020

Hrvatska policija je prijavila dvojicu muškaraca i ženu koji se sumnjiče da su lažnim osmrtnicama na žrtvino ime, paljenjem lampaša i pucanjem oko njene kuće pokušali iznuditi 56.000 kuna (oko 15.000 KM) od 38-godišnjakinje iz bjelovarskog prigradskog naselja Patkovac. 

Policija navodi da su osumnjičeni 36-godišnjak, 33-godišnjak i 39-godišnjakinja tokom prošle godine žrtvi prijetili više puta. Tako su 17. oktobra postavili upaljeni lampaš pred kućom gdje stanuje, a pet dana poslije su u poštanskom sandučiću ostavili osmrtnicu na njeno ime.

Zatim su 25. oktobra na prozoru te kuće ostavili još jedan upaljeni lampaš za koji je bila zataknuta dječija plastična igračka u obliku ručne bombe.


Intervenirali policajci. Ilustracija

Početkom novembra iz automobila osumnjičene 39-godišnjakinje ispalili su najmanje tri hica iz vatrenog oružja u smjeru žrtvine porodične kuće. Jedan metak probio je roletnu i staklo prozora na spavaćoj sobi u kojoj se u to vrijeme nalazila žrtva, dok su dva projektila probila staklo prozora na spavaćoj sobi gdje je bilo njeno dijete.

Novac nisu uspjeli iznuditi jer je žrtva sve što joj se dogodilo prijavila policiji. Kod 33-godišnjaka je pretragom, između ostalog, pronađena i jedna ručno rađena puška, zbog čega se sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja.

U policiji kažu da su uhapšeni 36-godišnjak i 33-godišnjak u četvrtak navečer predani pritvorskom nadzorniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.