ISPOVIJEST Bh. umjetnik spriječio tragediju

Heroj dana: Slikar Izet Alečković savladao pljačkaša koji je uperio pištolj u glavu ženi

Vidio sam da je lopovu fantomka pala na oko i da me ne vidi te sam mu priletio odzada i zgrabio ga za ruku s pištoljem i oborio ga na pod

A. Aljimi /Avaz.ba

Poznati bh. slikar Izet Alečković nedavno se našao u, naizgled, bezizlaznoj situaciji, ali je na kraju iz priče izašao kao heroj.

Strava u poslovnici

Naime, 76-godišnji Alečković je prije pet dana u poslovnici „Raiffeisen banke” u ulici Azize Šaćirbegović u sarajevskom naselju Hrasno doživio pravu talačku dramu prilikom pokušaja pljačke koju je izveo maloljetni S. P., koji je uhapšen i pritvoren.

 • Alečković: Hrabar čin 76-godišnjaka

  Alečković: Hrabar čin 76-godišnjaka

  Foto: Avaz


- U poslovnici su se u to vrijeme nalazile dvije žene, jedan čovjek, službenice banke te zaštitar. Ušao sam unutra jer sam htio popuniti neki obrazac za uplatu i stajao sam kod pulta sa strane. Odjednom je unutra uletio maskiran momak s pištoljem u ruci. Čujem dere se: „Ovo je oružana pljačka, nemoj ko da se mrdnuo“ – kazao nam je na početku razgovora Alečković.

 • Razbojnik brzo uhapšen

  Razbojnik brzo uhapšen

  Foto: Arhiva


Drama je nastavljena kada je pljačkaš dotrčao do blagajne i uperio pištolj u službenicu tražeći novac.

- Stajao sam s druge strane pulta. Dok je pljačkaš držao blagajnicu na nišanu, iza zida se pojavio zaštitar koji je izvukao pištolj i počeo da viče prema razbojniku da baci oružje te da će pucati – opisao je Alečković. Tada je, prema kazivanju ovog poznatog umjetnika, razbojnik zgrabio ženu koja se tu zatekla kao klijent te joj je prislonio pištolj na glavu i počeo se derati na zaštitara: „Baci pištolj, ubit ću je“!

Brza reakcija

- Bio sam bočno okrenut od pljačkaša. Vidio sam da mu je fantomka pala na oko i da me faktički ne vidi. Polako sam se izmicao i samo mu priletio odzada i zgrabio ga za ruku s pištoljem i oborio ga na pod. Ispao mu je pištolj, utom je pritrčao i zaštitar te smo ga savladali i neko je pozvao policiju – tvrdi Alečković.

 • Policija i zaštitari ispred banke

  Policija i zaštitari ispred banke

  Foto: Arhiva


Neko je mogao reći „hvala“

- Nisam ja ništa posebno očekivao od te situacije, ali neko je mogao reći hvala. Samo to mi je bilo i potrebno. Ova žena što ju je držao kao taoca skamenila se, nije mogla progovoriti ni riječ. Takvu ju je Hitna i odvezla – kazao je Alečković.

Više o temi Izet Alečković

LIČNOST DANA
Čuvar umjetničke tradicije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na