KRIMINAL Kantonalni sud Tuzla

Reketirali vlasnike više od 40 ugostiteljskih objekata: Kabiloviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Vlasnici su bili prinuđeni da mjesečno plaćaju od 500 do 3.000 KM na ime navodnog osiguranja

Avaz.ba

Kabilović: Reketirali više vlasnika

Foto: Avaz


Kantonalni sud Tuzla produžio je pritvor za još dva mjeseca Berizu Kabiloviću i njegovim saučesnicima, koji su preuzeli prevlast u podzemlju ovog kantona baveći se iznudom, preprodajom droge, prijetnjama, pokušajem likvidacije konkurenata i pranjem novca.  

Članovi grupe koji su s Kabilovićem prije mjesec uhapšeni u akciji MUP-a su Selver Salimović Švrćo, Elvis Hamzić, Mujo Mandžić, Alen Jahić, Ammar Adrović, Semir Hajdarević Beganović, Adnan Požegić, Admir Trumić, Ermin Trumić, Semir Mustafa, Adis Šahinagić, Amir Lisičić Švabo i Armin Halilović Čaruga.

  • Kabilović: Reketirali više vlasnika

    Kabilović: Reketirali više vlasnika

    Foto: Avaz


Kabilovićeva grupa je „pod kontrolom“ imala najmanje 40 ugostiteljskih objekata, a vlasnici su bili prinuđeni da mjesečno plaćaju od 500 do 3.000 KM na ime navodnog osiguranja. U suprotnom, Kabilovićevi ljudi izazivali bi tuče ili bi pucali u lokalima i uništavali inventar.

U tu svrhu Kabilović je osnovao zaštitarsku firmu „Wolves Security“, putem koje su ugostitelji uplaćivali iznuđeni novac.

Nakon što su ovladali lokalima, grupa je u njima rasturala kokain, kanabis i amfetamin. Odvijalo se to, uglavnom, u „Krčmi Jačmište kod Tome“ i Kabilovićevom klubu „Grande“.

NA VRH

Podijeli članak na