SAOBRAĆAJNE NESREĆE

Kovačević za "Avaz": Mladima nedostaju vještine upravljanja vozilom, a adrenalin im je veoma jak

Galvni uzrok teških saobraćajnih nesreća je brzina

Ševal Kovačević: Brojni su uzroci nesreća. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

20.1.2020

Tuzlanski ljekari i dalje se bore za život 19-godišnjeg Anela Arnautovića, koji je zadobio teške povrede u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Tuzla - Orašje, nedaleko od Tinje.  

U sudaru Mercedesa, u kojem su se nalazili mladići, i autobusa na licu mjesta je poginuo Irmel Arnautović, koji se nalazio na mjestu suvozača, dok je na UKC-u Tuzla preminuo Ildahid Malkić, koji je upravljao Mercedesom.


Nepoštivanje propisa

Brojni su uzroci stravičnih saobraćajnih nesreća, kazao nam je vještak saobraćajne struke iz Sarajeva Ševal Kovačević.

- Kad je u pitanju saobraćaj u BiH, on je definitivno odavno postao jedno opasno okruženje za čovjeka. S jedne strane što još imamo izražen visok stepen saobraćajne nekulture, nepoštivanja saobraćajnih propisa, nedostataka na infrastrukturi, nedostataka u svrhu obavještenja, a o ukazivanju na opasnosti u saobraćaju da i ne govorim - kaže za „Avaz“ vještak Kovačević.


Dvojica mladića poginula. Avaz

On ističe da je glavni uzrok teških saobraćajnih nesreća brzina, bilo da je ona neprilagođena ili nedozvoljena.



Nepropisno pretjecanje

- Masa, izuzetno velika, zamahnuta u pokretu je po sebi opasna. Drugi uzrok je nepropisno pretjecanje, a na trećem mjestu je nesposobnost za vožnju, bilo da je upotreba alkohola ili psihoaktivnih supstanci, odnosno opojnih droga, bilo da je nedostatak vještina i navika da upravljaju vozilima u većim brzinskim područjima starijim vozilima, a s jakim mašinama. Diskrepancija između starosti vozila i jakosti mašine uvijek će dovesti do opasnosti ukoliko je vozilo u brzini - ističe Kovačević.


Mjesto gdje su stradale nastavnice. Arhiv

Na četvrtom mjestu je oduzimanje prava prvenstva, a petom skretanje, okretanje i vožnja unazad koja je vrlo pogubna za starije pješake.

- Kad su mladi u pitanju, uzrok je upravo nedostatak vještina i navika da se upravlja vozilom u većim brzinskim područjima. Mladi ljudi jednostavno ne razumiju dinamiku vozila. Kod mladih je vrlo izražen nedostatak vještina, a istovremeno adrenalin je jako visok - napominje Ševal Kovačević.


Nedostatak infrastrukture

On ističe da je među uzrocima teških nesreća i nedostatak infrastrukture.

- Mi, nažalost, na putnim pravcima imamo ogroman dio nezaštićenih dijelova. Imali smo slučaj četiri nastavnice koje su smrtno stradale na ulazu u Sarajevo, skrenule s kolovoza u provaliju. Neko je na tom mjestu gdje su nastradale izostavio da napravi 15 metara zaštitne ograde i odbojnika i da spasi te živote. To godinama stoji, 45 godina ima otkako je taj put otvoren - kaže Kovačević. 

Napominje da na saobraćajnicama, također, nedostaju mreže od odrona, neobilježavaju se opasna mjesta, izraženi su negativni poprečni nagibi, ima dosta rupa na kolovozu... Veliku opasnost, također, predstavljaju i tehnički neispravna vozila.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.