PERU

Uhapšen David Cufaj: Osuđen zbog pokušaja šverca dvije tone kokaina

Cufaj je prije dvije sedmice osuđen u odsustvu na 17 godina zatvora

Cufaj bio u bijegu. Agencije

Euroblic

21.1.2020

David Cufaj (27), bokser i sarajevskog naselja Boljakov Potok, uhapšen je 18. januara u peruanskom gradu Kaljao zajedno sa još četvoricom osumnjičenih. On je prije dvije sedmice u odsustvu osuđen na 17 godina zatvora zbog pokušaja šverca dvije tone kokaina.

Agenti specijalne policije koja se bavi isključivo raskrinkavanjem narkodilera “Škorpion” iznenadili su Cufaja u dijelu grada koji se zove Satelitski grad. Cufaja je policija označila kao finansijera, koordinatora i supervizora presretnute pošiljke, koja je sadržavala dvije tone kokaina, čija je krajnja destinacija bila Evropa.

U njegovom društvu bila su dvojica braće Paolino, kao i Marko Antonio Ljamas Mariskal i Aldo Ivan Roman Dijaz, koji su se vozili u drugom kamionu.



Smail Šikalo u pritvoru. Agencije

Odbjegli trgovac drogom, koji je bio na Interpolovoj crvenoj potjernici, iako je bio u bijegu, osuđen je prije dvije sedmice u Specijalnom kriminalnom sudu za organizirani kriminal na 17 godina zatvora.

Droga kojom je trgovao Cufaj, inače bokserski prvak u kadetskoj konkurenciji u BiH, navode peruanski mediji, otkrivena je 11. januara 2017. godine. Vrijednost pošiljke procijenjena je na 174 miliona dolara. Droga je bila zapakovana u konzerve špargle koje su trebale biti poslate u Belgiju. Tada je i dokazana veza Cufaja s organiziranim rasturanjem narkotika. On se susreo i s državljaninom Bosne i Hercegovine Smailom Šikalom, koji je uhvaćen s tonom i po narkotika.

Tužilac je tada tražio preventivni pritvor, ali je sudija Anhela Mendivil donio odluku o ograničenom pritvoru, jer “nije imao kriminalni dosje” pa je Cufaj tada nestao bez traga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.