CRNA HRONIKA

Otkrivamo: Pet svjedoka vidjelo kako Golić ljubi pacijenta, imao ugrize na vratu

Pacijent više od 40 dana bio u komi i motoričke sposobnosti su počele da mu se popravljaju, ali nije mogao samostalno da funkcionira

Dr. Darko Golić. Avaz

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

22.1.2020

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i bojazni da mi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo je pritvor za dr. Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je osumnjičen za obljubu nad pacijentom . 

U tužilačkom prijedlogu za određivanje pritvora navodi se da osnovana sumnja da je Golić počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom proizilazi iz izjava 12 svjedoka. Od toga je, kako saznaje "Avaz", pet svjedoka izjavilo da su vidjeli da je Golić prilikom vizite 19. januara ljubio pacijenta u usta te da je to nastavio da radi i pored njihovog prisustva.

Navodi se da je pacijent više od 40 dana bio u komi i motoričke sposobnosti su počele da mu se popravljaju, ali nije mogao samostalno da funkcionira. Dan ranije je skinut s aparata za disanje. No, da se nije mogao braniti, svjedoči i to da su mu ruke i noge i dalje bile vezane i fiksirane, što je uobičajena praksa u "šok-sobi" kako bi se spriječilo samopovređivanje.



Privođenje Golića. Avaz

I pored toga, svjedoci su primijetili da pacijent ima ugrize na vratu, kao i druge tragove koji ukazuju na zlostavljanje. Pacijent im je izjavio da mu je to učinio dr. Golić, koji je kritičnog dana više puta ostajao sam sa pacijentom. Svjedoci su opisali i da je pacijent kritičnog dana u prisustvu Golića bio vidno uznemiren i preplašen te da mu je tokom njegovog boravka u sobi puls skakao i do 150, što se vidjelo i na monitorima na odjelu.



Tokom ročišta za određivanje pritvora, Golićev branilac, advokat Jevto Janković protivio se određivanju pritvora. On kaže da je molio Sud da mu, umjesto pritvora, odrede mjere zabrane, garantiravši lično da njegov klijent neće ometati istragu, da se neće pojavljivati na radnom mjestu te da će se odazvati na sve pozive nadležnih organa.

- Ono što mu se stavlja na teret, nemoguće je da je izvršio na način kao što mu je predočeno. U najmanjoj mjeri je očekivao zahvalnost, a ne hapšenje. Da je sklon onome što mu je predočeno, valjda bi u 35 godina prakse neko to vidio ili čuo, a ne sad, kad je pred penzijom - tvrdi Janković.

On kaže da se tu ne radi o pravnom osnovu, već nečemu drugom, što u ovoj fazi istrage ne želi da iznosi.

- Zato smo i odabrali da se brani šutnjom. Molio sam Sud da mu odrede mjere zabrane, jer su mediji već uradili kriminalno i neistinito objavljivanje pravno netačnih činjenica. To je urađeno namjerno, jer je njegovo hapšenje u vezi s drugim razlozima, a ne onima koji mu se stavljaju na teret - rekao je Janković, ponovivši da će svi biti šokirani kad saznaju zašto je Golić uhapšen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.