TUŽILAŠTVO KS Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu

Elvir Bašalić Žuti iz Francuske organizirao bijeg Amela Sejfovića iz KPZ-a

Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017. godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfovic zbog svog bijega iz pritvora

B. C. / Avaz.ba
23.01.2020 13:41

U toku suđenje Amelu Sejfoviću

Foto: Avaz

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Elvira Bašalića zvanog Žuti i Žužu zbog krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, tačnije, optuženom Amelu Sejfoviću, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Sejfović dao upute

- Optuženi se tereti da je od početka juna do septembra 2017. godine postao član grupe koju je organizirao Amel Sejfović zbog svog bijega iz pritvora. Optuženi Bašalić, koji se u to vrijeme nalazio u Francuskoj, postupao je prema uputama Sejfovića, koji je osmislio plan bijega iz KPZ-a Sarajevo - navedeno je u saopćenju.

Tako je Bašalić nabavio prijevozno sredstvo za bijeg, angažirao već optužene u ovom predmetu, pomoću kojeg će ga, nakon bijega, odvesti na sigurnu lokaciju, potom, utvrđivao rutu bijega, tražio smještaj gdje se trebao sakriti te osigurao pomoć u hrani i odjeći koja mu je bila potrebna za realizaciju bijega i njegov ostanak na slobodi.

  • Sejfović u ruci drži pištolj i otvara vrata zatvora
    Sejfović u ruci drži pištolj i otvara vrata zatvora Foto: Arhiv

- Optuženi je tako ostvarivao i intenzivnu komunikaciju sa Sejfovićem putem mobilnih telefona koristeći i šifrirane poruke. Svako slovo bilo je zamijenjeno određenim znakom te je šifrarnik bio podijeljen međusobno između članova ove grupe za organizirani kriminal - navedeno je iz Tužilaštva KS.

U toku suđenje

Nakon osam dana bijega iz KPZ-a, Amel Sejfović pronađen je u mjestu Buci u Visokom, gdje su ga uhapsili pripadnici MUP-a KS.

  • Uhapšen nakon osam dana bijega
    Uhapšen nakon osam dana bijega Foto: Avaz

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila Sudu produženje pritvora optuženom Elviru Bašaliću.

U Kantonalnom sudu Sarajevo u toku je suđenje Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a. 

Komentari

NA VRH