UBISTVO Istražiteljski tim iz Hercegovine putuje za Beograd

Iz Srbije stiglo odobrenje za saslušanje majke Lane Bijedić

Djevojka usmrćena 6. oktobra prošle godine l Ubica još nije pronađen

Piše: M. Smajkić

Lanino tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog

Foto: Avaz


U narednih sedam dana u Beogradu će biti saslušana Nina Bijedić, majka Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, čiji je život brutalno ugašen 6. oktobra prošle godine, potvrđeno nam je jučer iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Aktiviran ugovor

Zahtjev za njenim saslušanjem upućen je prije nešto više od mjesec, s obzirom na to da Nina, inače profesorica i dekanesa na Fakultetu informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“, od 10. oktobra boravi u Beogradu kod njene majke.

Zahtjev za saslušanje upućen je na osnovu ugovora između naše zemlje i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, s obzirom na to da Bijedić ima državljanstvo Srbije, a u Mostar nije dolazila od posljednjeg ispraćaja svoje kćerke jedinice.

  • Bijedić: Tragično ugašen život

    Bijedić: Tragično ugašen život

    Foto: Facebook


Koncem protekle sedmice, kako nam je potvrđeno, iz Srbije je napokon stigla saglasnost za njeno saslušanje.

U moru istražnih radnji koje su do sada obavljene u MUP-u ZHK i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, istražiteljima nedostaje iskaz Lanine majke, jer zbog teškog stanja u kojem se nalazila  bilo ju je nemoguće saslušati.

  • Mjesto pronalaska tijela

    Mjesto pronalaska tijela

    Foto: Avaz


U toku je, saznajemo, analiza svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza, kao i izjava svjedoka koji su do sada saslušani, od njenih prijateljica, bake Nevenke, ribara koji je pronašao tijelo u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, građana koji su im se javljali nakon što je iz MUP- a upućen poziv za pomoć davanja bilo kakvih korisnih informacija.

Bez korisnih podataka

Iako je prikupljen veliki broj tragova tokom uviđaja te niza pretresa koji su rađeni, do sada nijedan nije doveo do pomaka u istrazi.

Praktično, beskorisni su bili laptop i mobitel nesretne djevojke, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj.

Nakon obdukcije izneseno je da je Bijedić udarana, davljena i bačena u rijeku.

NA VRH

Komentari