TUŽILAŠTVO DISTRIKTA BRČKO Potvrđena optužnica protiv muškarca

Upao starici u kuću, pretukao je i pokušao silovati

Kada Đ. I. (50) nije uspio silovati 79- godišnjakinju, natjerao ju je na bludne radnje

B. C. / Avaz.ba
24.01.2020 15:25

Starici zadao više udaraca po tijelu i glavi

Foto: Ilustracija

Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca, Tužilaštvo Distrikta Brčko BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ. I. (50) zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-godišnju staricu u njenoj kući.

Optužnicom je zatraženo i produženje pritvora, koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Ušao kroz prozor

 - Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dž. I. da je 26. novembra oko 17 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M. Đ., rođenu 1940. godine. Dž.I. se tereti da je, nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji, ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu, savladavši tako njen otpor. On je, zatim, pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje - navodi se u optužnici. 

  • Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora
    Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora Foto: Arhiv

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su Dž. I. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor, kroz koji je i ušao u kuću žrtve.

Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor. 

Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere.

 

Kazna do 10 godina zatvora

- Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje Dž. I., stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos. U vezi s tim, on je optužen za krivično djelo silovanja u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Distrikta Brčko BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo provedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Distrikta Brčko BiH, gdje je u cijelosti potvrđena - saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta Brčko BiH.

Komentari

NA VRH