KRIMINAL Član Svjetske asocijacije šefova policija

Nicović za "Avaz": Balkanska mafija likvidira pred očima djece

Poželjno je da se likvidacije dešavaju pred čitavom porodicom, kao opomena drugima, pojašnjava Nicović

A. Kapo / Avaz.ba
28.01.2020 18:24

Balkansko podzemlje se trese nakon posljednjih brutalnih likvidacija vođa „škaljarskog klana“ Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43) u restoranu u Atini naočigled svoje maloljetne djece i supruga. Istražitelji su mišljenja da su platili glavom u znak odmazde za ubistvo Marka Vukovića (41), koji je kum vođe suparničkog „kavačkog klana“ Radoja Zvicera. 

Krvna osveta

Vuković je ubijen na Bežanijskoj kosi u Beogradu, dok mu je na zadnjem sjedištu BMW sjedelo troje djece. Po istom scenariju, pred djecom i u identično vreme, u 18.30 sati, ubijeni su i Dedović i Stamatović.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, za “Avaz” je potvrdio da iza svega stoji bezobzirna krvna osveta.

- Znamo za krvavi sudar i osvetu porodica Bojović i Šaranović, iza čega su ostajala samo tijela. Merđutim, u ovom slučaju je riječ i o ratu za tržište i puteve droge – kaže Nicović.

Naš sagovornik napominje da su Sjedinjene Američke Države nedavno zabranile boravak crnogorskim moreplovcima zbog povezanosti s južnoameričkim kartelom.

- Sada se sve preselilo u Grčku, koja je druga po važnosti trgovačke luke. Većina crnogorskih moreplovaca radi upravo za grčke kompanije – rekao je Nicović.

Na naše pitanje, gdje je u svemu tome Bosna i Hercegovina, Nicović je rekao:

- Ne zaboravite da je tu kod vas luka Ploče. Osim toga, heroinska ruta ide preko Sandžaka u Bosnu pa dalje za zemlje Evropske unije – mišljenja je Nicović.

Naš sagovornik kaže da je novina što mafija koriste i migrante za šverc drogom.

- Carinici ne pretresaju žene, trudnice, djecu, dječiju hranu... Oni sve to koriste za šverc droge – pojašnjava Nicović.

Opomena drugima

Ono što je i najiskusnije istražitelje zabrinulo jeste brutalnost zločina te činjenica da mafijaši gube neke ranije kodekse. Mrtve glave padaju pred očima žena, djece...

- Nema više pravila. Balkanska mafija sada, očigledno, radi po sitemu meksičke ili kolumbijske mafije. Drugim riječima, poželjno je da se likvidacije dešavaju pred čitavom porodicom, kao opomena drugima. Meksičke i kolumbijske mafije rade i gore stvari, odnosno znaju ubiti člana porodice ili čitave porodice kako bi drugima poslali poruku – zaključio je Marko Nicović.

Komentari

NA VRH