POLICIJSKA AKCIJA

Na području Bratunca i Sarajeva uhapšene tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Privremeno su oduzeti dva putnička vozila, više mobilnih telefona i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz

Ilustracija. Arhiv

Fena

29.1.2020

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Bratunca lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata i spriječili krijumčarenje sedam državljana Iraka, od kojih je troje djece.

Prilikom realizacije tih aktivnosti policijski službenici SIPA-e privremeno su oduzeli dva putnička motorna vozila, više mobilnih telefona i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku. 

Ilustracija. Arhiv

Provodeći drugu operativnu akciju u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko”, policijski službenici SIPA-e jučer su na području Sarajeva pretresli jedan stambeni objekt i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata i krivično djelo iz člana 241. ometanje rada pravosuđa istog zakona. 

Osumnjičena osoba privedena je u prostorije SIPA-e i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u daljnju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.  

Te aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.