BANJA LUKA

Predložen pritvor za čobana osumnjičenog za ubistvo gazde

Nakon kraćeg verbalnog sukoba, tupo-tvrdim sredstvom zadao više udaraca oštećenome u glavu

Šuvira snimljen 2008. godine tokom suđenja za ubistvo. Arhiva Avaza

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

29.1.2020

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Urošu Šuviri (38) iz Bosanskog Broda, osumnjičenom za ubistvo Zdravka Bosančića (87) iz sela Gornje Ratkovo kod Ribnika

Portparol OJT Banja Luka Maja Đaković-Vidović kaže da se Šuviri na teret stavlja da je 26. januara oko 22 sata ubio Bosančića u njegovoj kući u Gornjem Ratkovu.

- Osumnjičeni je, nakon kraćeg verbalnog sukoba, tupo-tvrdim sredstvom zadao više udaraca oštećenom u predjelu glave, usljed čega je Zdravković na mjestu ostao mrtav - rekla je Đaković-Vidović.

Ona kaže da je pritvor predložen zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo. O prijedlog za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

Šuvira snimljen 2008. godine tokom suđenja za ubistvo. Arhiva Avaza

Šuvira je radio kao čoban na imanju Zdravkovića, čija se porodica bavi poljoprivredom i stočarstvom i vlasnici su velikog stada ovaca. Osim plaće za čuvanje ovaca Šuviri su osigurali i smještaj. Mještani pričaju da je Šuvira bio teške naravi kada popije i vjeruje se da je upravo to i bio motiv ubistva. Navodno je od gazde tražio da mu da još rakije, a kada je on to odbio, došlo je do svađe tokom koje je Šuvira zatukao starca tupim predmetom po glavi.

Osumnjičeni Šuvira već je ležao u zatvoru zbog ubistva svog komšije Muhameda Beširevića (75) iz Sijekovca kod Bosanskog Broda. Za to djelo pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora. Zločin se dogodio u julu 2007. U presudi se navodilo da je u noćnim satima ušao u kuću žrtve i vikao mu da se "kloni njegove majke". Došlo je do tuče u kojoj je brutalno pretukao Beširevića, koji je podlegao povredama glave. Tokom suđenja je tvrdio da nije imao namjeru da ubije Beširevića, već da je samo želio da ovaj prekine njegovu ljubavnu vezu s njegovom majkom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.