SRBIJA

Ko je Rašid: Sin Sinana Sakića u dosijeu ima ubistvo, a sada je pobjegao iz pritvora

On je jučer rano ujutru slomio nanogicu i pobjegao iz kućnog zatvora

Rašid Sakić. Arhiv

Avaz.ba

1.2.2020

Rašid Sakić (42), sin iz prvog braka pjevača Sinana Sakića, koji je umro 2018. godine, jučer rano ujutru slomio je nanogicu i pobjegao iz kućnog zatvora. Srbijanska policija i dalje intenzivno traga za njim, a Sakić iza sebe ima pozamašan policijski dosije.

- U 5:40 sati jučer sistem je registrirao oštećenje transmitera, to jest nanogice. Izlaskom na teret utvrđeno je da nije na adresi na kojoj izdržava mjeru i povjerenik je odmah obavijestio nadležni sud o tome - potvrđeno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije.

Za problematičnim sinom legende narodne muzike policija je jučer raspisala potjernicu.

Rašid Sakić je, inače, višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, a posljednji put je uhapšen u januaru prošle godine zbog sumnje da je u centru Loznice s prijateljem Milanom C. (36) pretukao i opljačkao krojača Vladicu M. (34).

Sinan Sakić. Arhiv

Poslije hapšenja određen mu je pritvor, u kome je bio sve do sredine avgusta, kada je prebačen u kućni zatvor s nanogicom. On je tada osuđen na sedam mjeseci kućnog pritvora.

- Protiv njega se vodi postupak zbog razbojništva, odnosno zbog sumnje da su opljačkali krojačku radnju. Navodno, pošto su uzeli sav novac koji su pronašli kod krojača, otišli su u obližnji kafić i naručili piće. Upravo u tom kafiću policija ih je i uhapsila - kaže izvor Kurira.

On navodi da poslije određivanja kazne Sakić nije smio da napušta prostorije kuće u kojoj je boravio bez odluke suda u Loznici.

Rašid je, inače, najstariji Sinanov sin i ima debeo dosije u policiji.

- Još kao maloljetnik privođen je zbog nasilničkog ponašanja, ubistva, pokušaja ubistva i iznude. Istim putem nastavio je i kada je postao punoljetan. Privođen je tokom akcije „Sablja“ 2003. godine, a posljednji put je pušten iz zatvora sredinom aprila 2018, pošto je odslužio kaznu Višeg suda u Šapcu od 12 godina zatvora zbog pokušaja ubistva - objašnjava izvor.

Najteže krivično djelo za koje je Rašid Sakić 2011. godine osuđen je pokušaj ubistva Dragoljuba Despotovića, kog je Sinan Sakić gledao također kao svog sina. Ovaj zločin dogodio se u Loznici u maju 2002. godine.

Sakić je proglašen krivim što je 22. maja 2002. u Loznici, sa umišljajem pokušao da ubije Despotovića i Lazića. On im je prišao, nazivao ih pogrdnim imenima i odmah započeo tuču sa Despotovićem. U toku tuče ispalio je više hitaca iz svog pištolja u pravcu obojice. Jedan od metaka pogodio je Despotovića, nanijevši mu povrede usljed kojih je odmah preminuo, dok je Lazić uspio da pobjegne sa lica mjesta nepovrijeđen.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.