ISTRAGA

Uhapšeno troje državljana Srbije u Švicarskoj: Držali žene u ropstvu i tjerali ih da rade besplatno

Osumnjičene dvije žene i jedan muškarac iz Srbije koji se odnedavno nalaze u istražnom zatvoru u Kantonu Bern

Švicarska policija sumnja da je bilo još slučajeva. Ilustracija

Neue Zürcher Zeitung/Avaz.ba

5.2.2020

Švicarska policija uhapsila je troje državljana Srbije zbog sumnje da su sistemski u tu zemlju dovodili žene i izrabljivali ih.

Više žena su prisilili da rade satima bez pauze, prisilno ih zatvarali i mizerno im plaćali. To je optužba protiv dvije žene i jednog muškarca iz Srbije koji se odnedavno nalaze u istražnom zatvoru u Kantonu Bern – piše “Neue Zürcher Zeitung”, dodajući da državno tužilaštvo vodi istragu protiv tih troje osumnjičenih ne samo zbog izrabljivanja nego i zbog sumnje u trgovinu ljudima. 


Švicarska policija sumnja da ima još sličnih slučajeva. Ilustracija

U tekstu se dalje navodi mišljenje švicarskog udruženja za borbu protiv trgovine ljudima da se kod opisanog slučaja ne radi ni o pojedinačnom slučaju niti je postupak osumnjičenih nov. 

Navodi se slučaj jedne žene iz Afrike, koju novine nazivaju Nuria, koju su tri muškarca angažirala kao čistačicu i koja je “u više domaćinstava morala da čisti ili pazi na djecu ili da njeguje stare osobe. Više poslodavaca je od nje zahtijevalo i seksualne usluge'', prenosi "Deutche vele".

Za vrijeme kratkih pauza Nuria je spavala na kauču u stanu muškaraca. Kao plaća obećano joj je 400 franaka mjesečno. Ali ni taj sitni iznos nikada nije dobivala u potpunosti. Posrednici su od toga odbijali novac za hranu, transport i ležaj.

– U koordiniranoj akciji sredinom januara policija je uhapsila ne samo počinioce zločina nego i sedam žena koje su izrabljivane. Prema dosadašnjim saznanjima, one su morale bez slobodnih dana i pauza da crnče u turističkim mjestima Sanenu i Gštadu.

Pretpostavlja se da su žrtve tamo zapošljavane u hotelima i restoranima. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.