CRNA HRONIKA

Heroj iz sjenke svjedočio na suđenju za ubistvo policajca Slađenka Tubina: Crijeva sam mu vraćao nazad

Supruga optuženog Josipa Šabić odbila svjedočiti protiv muža

Privođenje Šabića. RAS/SRBIJA

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

5.2.2020

Marko Šabić pucao je iz lovačke puške u policajca Slađenka Tubina bez ikakvog upozorenja i s udaljenosti od metar i po.

To je na nastavku suđenja Šabiću, optuženom za teško ubistvo policajca Tubina i pokušaj ubistva svog oca Veselka Šabića, ispričao svjedok Anto Kutanjac, suprug Markove sestre.

On kaže da se Marko zatvorio u kupatilo nakon što je izbo oca, pa je policajac Tubin otišao do kupatila da s njim porazgovara.

- Zvao ga je da izađe, ali je Marko to odbio. Tubin mu je rekao: ”Hajde, izađi, nemoj se zaj***vati, da ne zovem Prijedor.” Marko je otvorio vrata, izvirila je cijev puške i bez upozorenja, s metar i po, pucao u njega - rekao je Kutanjac.

On kaže da se Tubin uhvatio za stomak i krenuo ka izlaznim vratima.

- Vikao je: ”Bježite! Sve će nas pobiti!” Sklonio sam se iza ćoška, a Tubin je pao, izvadio pištolj i zapucao ka vratima. Pokušavao je da ustane, ali se srušio. Prišao sam mu i povukao ga "pod jednu obalu". Govorio mi je da bježim, da se spašavam, ali sam ga uvukao u štalu i pobjegao prije nego što je Marko ponovo zapucao iz lovačke puške prema njemu - ispričao je Kutanjac.

Ovaj heroj iz sjenke kaže da je sve pokušao da spasi policajca. Nesvjestan herojstva, pojašnjava da je, nakon dva-tri ispaljena hica, kroz prozor štale ponovo izvukao Tubina u zaklon.

- Ukazivao sam mu prvu pomoć. Pomogli su Markov sin Davor i Ivan Butković. Vraćao sam mu crijeva nazad... Majicom pokušavao da zaustavim krvarenje - ispričao je Kutanjac.

Pojasnio je da su Tubina stavili na željeznu mrežu od kreveta i tako ga odnijeli do policijskog vozila, kojim ga je Ivan krenuo voziti ka bolnici. Poslije 500 metara naišla je Hitna pomoć koja je preuzela Tubina, ali je, nažalost, podlegao nekoliko sati kasnije. Svjedok se prisjetio da je međuvremenu pješke stigao policajac Jure Komljen, koji nije bio na dužnosti. On je razoružao Šabića, koji se naposljetku predao. Kako nije imao lisice, Komljen je Šabića vezao štrikom koji mu je donio Davor Šabić, sin optuženog.

Republičko javno tužilaštvo RS Marka Šabića tereti za teško ubistvo policajca Tubina i pokušaj ubistva svog oca Veselka. Krvavi zločin odigrao se na Uskrs 21. aprila prošle godine. Slaveći praznik porodica Šabić se okupila ispred Veselkove kuće na ručku. U optužnici se navodi da se Šabić zavadio sa suprugom Josipom, na koju je nasrnuo nožem, ali je izbo svog oca, koji je stao između njih kako bi odbranio snahu.

Supruga optuženog Josipa Šabić iskoristila je svoje zakonsko pravo i kao privilegiran svjedok odbila svjedočiti protiv muža. Iskaze su dali i drugi policijski službenici, kao i mještani, od kojih je većina potvrdila da je Šabić ranije liječen na psihijatriji te da je imao problema s drogom i alkoholom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.