BUGOJNO

Biznismen iz Njujorka tvrdi da su ga pretukli policajci: Uspaničili se jer su mislili da sam umro pa mi podmetnuli brašno

Policajci su, navodno, vidjeli kako je branjeniku iz zadnjeg džepa ispala kesica s bijelom materijom. A to je sve bilo dok su ga ti isti policajci tukli. Urađeni su nalazi PS Bugojno i jasno je o čemu se radi, kaže branilac E. Š.

Na ukazivanju ljekarske pomoći. Avaz

Piše: A. Aljimi/Avaz.ba

9.2.2020

Biznismen E. Š. (47), s adresom u Njujorku, a čiji je identitet poznat redakciji, prema vlastitim tvrdnjama pretučen je u podrumu Policijske stanice u Bugojnu, gdje mu je podmetnuta kesica sa 71 gramom bijelog praška za koji je, kako kaže, kasnije utvrđeno da se radi o brašnu.


Uhapšen u kafiću

On je uhapšen u kafiću u Bugojnu 3. februara oko 1.20 sati. 

Krvni podljevi po licu. Avaz

- Cijelu noć su me tukli. Izgubio sam svijest i nisam reagirao, mislili su da sam umro od batina. Tada su se uspaničili i podmetnuli mi kesicu s prahom. Sreća, urađen je nalaz tog praška te je otkriveno da se radi o brašnu. Imam sve dokaze i nudim milion maraka da dođem do pravde – kazao nam je E. Š. jučer.


Zadobio povrede

Kako kaže, tek u jutarnjim satima odveden je ljekaru, koji je u ozljednom listu konstatirao krvne podljeve i hematome po licu, glavi, rukama, ramenima i nogama.

- Odbrana traži izdvajanje dokaza i osoba koje su učestvovale te noći u iznošenju osumnjičenoga iz objekta. Imamo čovjeka koji svakodnevno putuje svijetom, a sada mu se na teret stavlja da se bavi drogom. Kako je moguće da takav čovjek bez ijedne povrede uđe u policijske prostorije, a izlazi ovakav kakav je sada u sudnici i kako je moguće da je uhapšen unio tu materiju u policijsku stanicu. Ta materija je podmetnuta – kaže advokat.

Branilac je na ročištu kazao da prijedlog za pritvor nema uporišta u zakonu, jer nema osnova sumnje.


Faksimil sudskog rješenja. Avaz.ba

- Policajci su navodno vidjeli kako da je branjeniku ispala kesica s bijelom materijom iz zadnjeg džepa. A to je sve bilo dok su ga ti isti policajci tukli. Urađeni su nalazi PS Bugojno i jasno je o čemu se radi. Ako se ima u vidu da je, kako su kazali, ispala kesica na patos, a navodno je izmjeren 71 gram materije, to sigurno zauzima određeni prostor u džepu. Imajući u vidu kilažu koju branjenik ima, odnosno da su hlače zategnute, nema teorije da ispadne kesica, kako su naveli – pojasnio je advokat


Sam tražio vještačenja

U rješenju suda navedeno je da E. Š. ima firmu u Mostaru, gdje je zaposleno 70 ljudi, u Njujorku 30 radnika te da je u toku izgradnja tvornice u Brčkom. Kazao je da njegove firme godišnje imaju promet od oko 20 miliona KM, jer prodaje montažne kuće.

 On je insistirao da mu se izvadi krv, da se vidi ima li u sebi droge. Tražio je vještačenje njegove garderobe, vozila i hotelske sobe.

- Da je počinio ovo djelo, ne bi tražio da se provedu te istražne radnje, jer bi ga to pokopalo - kazao je branilac E. Š.

Policija kaže da je pozvan u stanicu

O ovom incidentu tokom jučerašnjeg dana smo zatražili komentar MUP-a SBK, ali ga nismo dobili. Na njihovoj zvaničnoj web-stranici pronašli smo saopćenje vezano uz ovaj događaj.

- Dana 3. 2. 2020. godine oko 00.55 sati policijski službenici PS Bugojno, zbog narušavanja javnog reda i mira u prostorije policijske stanice PS Bugojno pozvali su osobu E. Š., rođen 1973. godine iz Bugojna. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga. Isti je lišen slobode i zadržan u prostorijama za zadržavanje PS Bugojno – navedeno je u saopćenju.


Šta je Sud odlučio

- Sud smatra da Tužilaštvo nije dovoljno konkretizovalo osnov za određivanje pritvora te ga smatra paušalnim i neosnovanim u tom dijelu, jer bez navođenja konkretnih činjenica i okolnosti i dovođenja osumnjičenoga u vezu s tim Sud nije u mogućnosti da ga pritvori, s obzirom na to da nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na takvo nešto – navodi se u obrazloženju sudije za prethodni postupak Samila Ramića, koji je prihvatio jamstvo E. Š. od 20.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.