VRHOVNI SUD FBIH

Ukinuta presuda kojom su Alžirci oslobođeni optužbi za ubistvo Marokanca

Dvojica migranata iz Alžira oslobođena su sumnje da su u junu 2018. tokom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubila 24-godišnjeg Marokanca, jer sud nije mogao utvrditi njihov stvarni identitet.

Mehaili na potjernici. MUP USK

B. C. / Avaz.ba

10.2.2020

Vrhovni sud Federacije BiH djelomično je uvažio žalbu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i rješenjem od 17. decembra prošle godine ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu protiv optuženih Ismaila Mehalija i  Valida Feroukija (Walida Ferroukhi), saopćeno je iz Tužilaštva Unsko–sanskog kantona.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 31. avgusta 2018. godine podiglo optužnicu protiv dvojice migranata zbog postojanja osnovane sumnje da su 15. juna 2018. godine u Velikoj Kladuši, kao saučesnici pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, iz koristoljublja usmrtili migranta iz Maroka. Nakon održanog glavnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Sud je presudom od 14. maja 2019. godine optužene oslobodio od optužbe.


Mjesto gdje je ubijen migrant. Avaz

- Izražavajući svoje neslaganje s razlozima zbog kojih je Kantonalni sud u Bihaću nepravomoćno oslobodio optužene, postupajuća tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona je protiv predmetne presude podnijela žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je u odlučnom dijelu uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću. Rješenjem Vrhovnog suda Federacije BiH predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Bihaću na ponovno suđenje - navedeno je u saopćenju.  

Dvojica migranata iz Alžira oslobođena su sumnje da su u junu 2018. tokom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubila 24-godišnjeg Marokanca, jer Sud nije mogao utvrditi njihov stvarni identitet.


Ismail Mehaili. MUP USK


Ismail Mehali i Valid Ferouki su na osnovu izjava svjedoka i DNK analize privedeni i osumnjičeni za ubistvo, ali ih je sud prvostepeno oslobodio odgovornosti zbog proceduralnih razloga.

Sud je prvooptuženog Mehalija oslobodio optužbe jer nije utvrđen njegov stvarni identitet, odnosno jer nije utvrđeno da je predmetno krivično djelo počinio upravo Ismail Mehali, odnosno osoba koja se sudu kao takva predstavila.

Pitanje je jesu li Alžirci još uvijek u BiH i hoće li se moći ponovo provesti postupak koji se u našoj zemlji ne može voditi u odusustvu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.