BANJA LUKA

Zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" Aleksandar Radić osuđen na dvije godine zatvora

Presudu je izrekao sudija Dalibor Kordić

Aleksandar Radić. Arhiv

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

11.2.2020

Aleksandar Radić (44) iz Čelinca, bivši aktivista SDS-a, osuđen je u Osnovnom sudu u Banjoj Luci na dvije godine zatvora zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" u Banjoj Luci.

Presudu je izrekao sudija Dalibor Kordić, navodeći da je tokom suđenja dokazano da je Radić počinio krivična djela izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno posjedovanje oružja, odnosno ručnog raketnog bacača "zolja".

Optužnica Radića tereti da je 30. marta 2018. godina u 23:40 sati u ulici Bulevar Srpske vojske ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, tzv. zolja, koji je pogodio u kancelariju "Euroherca" na devetom spratu zgrade. 

Projektil je probio prozor i završio u plafonu kancelarije. Usljed eksplozije bojeve glave projektila, izazvana je opasnost po život radnika osiguranja Dejana Drljače, koji se u tom trenutku zatekao u prizemlju zgrade. Srećom, prošao je bez povreda, a na zgradi je prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 maraka.



Aleksandar Radić. Arhiv

Nakon eksplozije, policija je u ulici Frana Supila pronašla odbačeni lanser "zolje". Na njemu su nađeni miješani DNK tragovi više osoba, čija se dominantna komponenta poklopila s Radićevim DNK, koji je uhapšen u oktobru 2018., neposredno pred opće izbore u BiH.

Tokom suđenja Tužilaštvo je saslušalo i svjedoke koji su ispričali da su u vrijeme eksplozije u blizini zgrade primijetili "punijeg" muškarca koji je nosio duguljasti predmet. Tužilaštvo smatra da to odgovara opisu optuženog, iako su svjedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu s dugom kosom i bradom. 

Odbrana tvrdi da Radić nikada nije imao dugu kosu, ni bradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.