NA DANAŠNJI DAN

Prije tačno godinu ubijen najtraženiji serijski ubica Edin Gačić

U razmjeni vatre sarajevski specijalci ubili su Gačića na širem lokalitetu naselja Lepenica

Piše: Avaz.ba

12.2.2020

Prije godinu ubijen Edin Gačić. Avaz

Prije tačno godinu, u poslijepodnevnim satima završena je potraga policije za serijskim ubicom Edinom Gačićem. U razmjeni vatre sarajevski specijalci ubili su Gačića na širem lokalitetu naselja Lepenica. Tada je kod Gačića pronađen službeni pištolj ubijenog policajca FUP-a Mahira Begića.

Sudbina je htjela da su specijalci MUP-a KS likvidirali ubicu skoro u isto vrijeme kad je klanjana dženaza Mahiru Begiću, kojeg je ubio Gačić. Bila je ovo jedna od najvećih poratnih policijskih potraga. Pretraživao se svaki pedalj terena u nekoliko pravaca od Konjica prema Sarajevu te u srednjoj Bosni. 

Za Gačićem su osam dana tragale sve policijske agencije. Na terenu je bilo skoro 1.200 policajaca. Krvavi pohod krenuo je 4. februara u Konjicu, gdje je Gačić ubio Sauda Sultanića. Pucao je u njega iz automatske puške i izbo ga nožem. Nakon toga se dao u bijeg. 

Mapa kretanja Edina Gačića. Avaz

Četiri dana kasnije, Gačić je brutalno ubio pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića dok je bio na straži na poligonu za vježbanje FUP-a u Suhodolu kod Tarčina.

Gačić se potom krio po šumama i vikendicama, a u potragu za njim uključene su sve agencije i svi raspoloživi resursi.

U šumi Barice, između naselja Medvjedice i Zabrđe kod Kiseljaka, Gačić je, nakon što ga je okružilo 45 specijalaca,  prvo zabio nož u zemlju, a zatim potegao službeni pištolj ubijenog policajca Begića te ispucao čitav šaržer, nakon čega je otvorio rafalnu paljbu iz šmajsera.

Odmah mu je uzvraćeno, a u razmjeni vatre Gačić je ubijen, dok je jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo lakše ranjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.