SARAJEVO

Optužnice nema, ubica u zatvoru ekstremno smršavio

Svjedoci se još saslušavaju, u toku su vještačenja, kazao nam je advokat Josip Muselimović, koji zastupa osumnjičenog Senada Basarića

Basarić otpočetka tvrdi da je nesretan slučaj. Avaz

Piše: B. Cerić /Avaz.ba

12.2.2020

Četiri mjeseca nakon svirepog ubistva Sarajke Irme Forić (53), istraga u ovom predmetu još nije završena. U međuvremenu, njen nevjenčani suprug Senad Basarić (59), koji je osumnjičen za ovaj zločin, provodi vrijeme u pritvoru sarajevskog Kaznenopopravnog zavoda, gdje je, kako saznajemo, smršavio više kilograma.


Složen slučaj


Nakon početnog angažmana advokata Omara Mehmedbašićam, odbranu Basarića, na njegov zahtjev, preuzeo je mostarski advokat Josip Muselimović.

- Istraga još traje, saslušavaju se svjedoci, obavljaju se određena vještačenja. Slučaj je izuzetno kompliciran, neobičan, zanimljiv i složen - kazao je za “Avaz”  advokat Muselimović .

Potvrdio nam je da Basarić teško podnosi pritvor te da je izgubio više kilograma.


Policija na uviđaju na Dobrinji. Avaz


- Ekstremno je smršavio, prepolovio se. Ima ozbiljnih problema s apetitom. I pored toga, želio bih reći da ima korektan tretman u KPZ-u Sarajevo - napominje advokat Muselimović.


Izudarana daskom


Tijelo ubijene Irme pronađeno je u njenom stanu u naselju Dobrinja 18. septembra prošle godine, dva dana nakon što je ubijena.  Basarić se od početka branio da je Irmu volio i da je stradala nesretnim slučajem, ali se tereti da je nevjenčanu suprugu ubio na naročito svirep i okrutan način tako što ju je davio te kuhinjskom daskom za meso izudarao po glavi.


Nastradala Irma Forić. facebook


Nakon toga je napustio stan i otišao na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje se, navodno, pokušao ubiti. Uhapšen je 19. septembra ispred Irmine zgrade nakon što se vratio u Sarajevo.


Okliznula se na kečap

Basarić je tokom istrage u više navrata izjavio da je u Irmu bio toliko zaljubljen da joj ne bi naudio.  Ispričao je da se Irma nesretno okliznula na kečap u kuhinji te da je glavom udarila u kuhinjsku dasku koju je držala u desnoj ruci.

Navodno u bunilu, ne znajući kako će objasniti njenu smrt, učinio je sve da prikaže kako je ona živa te se, kako je naveo, pokušao otrovati tabletama, skočiti s osmog sprata zgrade na Dobrinji, presjeći vene tupim žiletom i ugušiti ugljenmonoksidom u vozilu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.