LOŠINJ

Detalji ubistva: Pio alkohol cijelu noć, upao u pogrešnu kuću i ubio djevojku

Osim uhapšenog, policija traži još jednu osobu

Branko Rafajac. Facebook

Avaz.ba

15.2.2020

Umjesto u svom razredu s vršnjacima, 16-godišnjakinja iz Malog Lošinjadanas je završila u mrtvačnici, u nezapamćenoj tragediji koja je sledila cijeli otok, piše Index.hr.

Ubijena je u petak u 6:20 sati u svom domu u Ulici Lošinjskih brodograditelja u centru Malog Lošinja, gdje je živjela s majkom i ocem koji je tog jutra već otišao na posao. 

Dok su se spremale izaći, još u polumraku, u rastrojenom stanju u kuću im je upao 41-godišnji Branko Rafajac i nožem nasrnuo na majku. Kći je pokušala odbraniti majku i tada ju je napadač probo nožem.


Slomljeni otac

- Mi tog čovjeka uopće ne poznamo, ne znamo ko je on - kazao je kasnije u telefonskom razgovoru za Index.hr potpuno slomljeni otac preminule žrtve.  

Nedugo nakon dojave policija je u službene prostorije privela osumnjičenog Rafajca.

Pomoćnik načelnika policije je potvrdio da se nisu poznavali.

Policiji je osumnjičeni poznat od ranije po kršenju javnog reda i mira, zlopotrebe droga i nasilja u porodici. 

No, iz policije nisu htjeli komentirati psihičko stanje osumnjičenog.

Po Lošinju se priča da je Rafajac jutros pozvonio na još nekoliko vrata, navodno tražeći bivšu partnericu. Po svemu sudeći, u potpuno je rastrojenom stanju upao u krivu kuću i naletio na posve slučajne žrtve.

Branko Rafajac živio je u susjedstvu, u prizemlju kuće koja se nalazi iza kuće u kojoj je živjela njegova nesretna žrtva.  

Navodno je sinoć pio cijelu noć, a onda se u ranim jutarnjim satima vratio. "Jutarnji list" prenosi izjavu Ive Pribanića koji je kazao da mu je u 5 sati ujutro Rafajac provalio u stan, tačno iznad njegovog.


Branko Rafajac. Facebook

Čini se da nije bio sam jer su susjedi čuli dernjavu, brojenje: “1,2,3 - sad!”, a onda udarac, i tako nekoliko puta, sve dok nisu probijena susjedova vrata.

Inače, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar potvrdio je danas, ne navodeći ime, da je Branko Rafajac priveden u prostorije policije, a da se za drugom osobom, koju se povezuje s ovim događajem, traga.

Prizemni stan su prije nekoliko godina unajmili Branko Rafajac i njegova partnerica, ali ga je ona zbog zlostavljanja napustila prije dva mjeseca. Susjedi kažu da je pritom odvela psa kojeg je tukao i mučio.

Motiv Rafajčevog zločina još nije službeno poznat, ali prema informacijama koje su došle do medija, osumnjičeni ubiica je 2018. bio na psihijatrijskom liječenju.

Dan uoči svog ubilačkog pohoda koji je rezultirao tragičnom smrću 16-godišnje Lošinjanke, Rafajac je objavio na svom Facebooku:

Status na Facebooku

Motiv Rafajčevog zločina još nije službeno poznat, ali prema informacijama koje su došle do medija, osumnjičeni ubiica je 2018. bio na psihijatrijskom liječenju.  

Dan uoči svog ubilačkog pohoda koji je rezultirao tragičnom smrću 16-godišnje Lošinjanke, Rafajac je objavio na svom Facebooku:

- Danas kada mi jave da su izvršili provjeru provjere prvog kata iznad nas, stan prezime P., ime I. D., ukoliko zapovjednici jave da nisu prošli provjeru, ekipa koja je ušla u stan i glume nekakvu provjeru ili šta ja znam nadzor, a kamoli štićenje nas službenih osoba, imaju najavu nakon izdane zapovjedi tačno onoliko vremena da hvataju štraftu iz stana koliko im daju naši zapovjednici.

Mi smo mrtva straža, tada nema kao na fijuku stoj, stao sam, ko ide, lozinka, odziv, Pretorijanci.

Mrtva straža puca, kolje kida i onda tek provjeri kada to riješeno da li su zaštićene fizičke osobe u blizini akcije sigurne i tek onda javljanje nadležnim organima reda - napisao je osumnjičeni na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.