NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Zaustavili više od 200 vozila, a napisali samo jednu kaznu

U mjestu Putićevo prošle godine zaustavili neslavnog rekordera, vozača kojem su izmjerili čak 5,5 promila alkohola u krvi

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

17.2.2020

Dobri rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona kada je u pitanju stanje sigurnosti nisu nikoga iznenadili. Dok je u poslijeratnim godinama krađa automobila bila rak-rana ovoga kantona, a broj ukradenih automobila mjerio se troznamenkastim ciframa, prošle godine ta brojka stala je na 13 automobila.


Stariji automobili


Kako saznajemo, radi se uglavnom o starijim vozilima koja su kriminalci koristili za izvršenje drugih krivičnih djela. Brojke su odlične i kad je u pitanju droga, ali i sveukupan broj krivičnih djela.

Preventivno djelovanje, kažu naši domaćini, uz dobar terenski rad, doprinijelo je dobroj sigurnosnoj situaciji, u šta se uvjerila ekipa “Avaza” u noćnoj smjeni s pripadnicima Jedinice za javni red i mir i Krim sektora Policijske uprave Travnik.


Policajci kontrolirali automobile. D. Pucar

Polazna tačka bila nam je PU Travnik, gdje je kratkim brifingom prezentiran plan rada. Odredište je bila raskrnica na magistralnom putu u mjestu Putićevo, koja saobraćajno spaja općine Novi Travnik i Travnik.

Policajci nam pričaju da su na istom mjestu  prošle godine zaustavili neslavnog rekordera vozača, kojem su izmjerili čak 5,5 promila alkohola u krvi.

Naši domaćini zaustavili su više od 200 vozila, koja su detaljno pregledana. Sve je bilo uredno, a interesantno je da su policajci napisali tek jednu kaznu vozaču kojem nisu radila svjetla.

Nekoliko osoba policajcima je bilo sumnjivo pa su urađena alkotestiranja, koja su pokazala da je sve u granicama zakona. Isto je vrijedilo i za vozače automobila sa stranim registarskim oznakama, koji su provjereni u bazi saobraćajnih kazni.


Detaljan pregled vozila. D. Pucar

Naviknuti na prisustvo policije na toj lokaciji, vozači su maksimalno sarađivali s policajcima. Posao im nije olakšalo ni hladno vrijeme budući da se živa u termometru spustila i do minus 10 stepeni Celzijevih.


Pijani vozač


Nakon nekoliko sati kontrole saobraćaja i patroliranja travničkim ulicama, stigao je poziv od patrole koja je u mjestu Kalibunar zaustavila vozača za kojeg su sumnjali da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola. Kratko čekanje na dolazak druge patrole koja je donijela alkotestere. Ispostavilo se da su sumnje policajaca bile opravdane, jer su sredovječnom muškarcu izmjerili 0.85 promila alkohola u krvi. Uručen mu je prekršajni nalog.


Preventivno djelovanje

Istovremeno nekoliko drugih policijskih ekipa zauzelo je  punktove oko grada. Kako su nam kazali, sankcioniran je još jedan pijani vozač. Naši domaćini kažu da dokle su god noćne smjene kao ova u kojoj je bila ekipa „Avaza“, jasan je to znak da preventivno djelovanje daje rezultat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.