NOVČANE KAZNE

Šta je zabranjeno u Visokom: Gatanje, spavanje na ulici, bludničenje na javnom mjestu, kupanje bez kostima

Odlukom o javnom redu i miru u Visokom predviđene su novčane kazne i do 2.000 KM za fizička lica te do 5.000 KM za pravna lica

Visoko: Domaćice ne smiju bacati smeće s balkona. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

18.2.2020

Na internetu se nedavno pojavila Odluka o javnom redu i miru koju je protekle godine usvojilo Općinsko vijeće u Visokom.

Mnogim građanima dokument nije dostupan, a sadrži brojne zabrane i prekršaje za koje su predviđene novčane kazne i do 2.000 KM za fizička lica te do 5.000 KM za pravna lica.  


Zabranjen fudbal u parkovima

Odluka ima pozitivnih stvari, poput zabrane točenja alkohola maloljetnim osobama, zabrane omogućavanja klađenja maloljetnicima te držanja opasnih životinja na način da mogu ugroziti nečiji život te zabrane uništavanja javne rasvjete, PTT i elektromreže, kao i saobraćajnih znakova, namjernog paljenja smeća i ostalog.  

Istaknute su i druge zabrane koje su, najvjerovatnije, proizašle iz svakodnevnih dešavanja u Visokom.

Prekršajima javnog reda i mira smatra se igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking-prostorima te na drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika.



Visoko: Ivica trotoara nije za sjedenje. Avaz

Kažnjivo je proricanje sudbine, tumačenje snova i bavljenje sličnim obmanama ili objavom oglasa ili na drugi način pozivanje ili podsticanje građana da se podvrgnu vračanju ili proricanju sudbine ili pomoganje osobama koje se bave tim aktivnostima.

Ivica trotoara u Visokom nije predviđena za sjedenje.

Istaknuta je i zabrana kupanja na javnim kupalištima, bazenima, rijekama i potocima bez kupaće odjeće, kao i hodanje u kupaćoj odjeći u naseljenim mjestima.





Kažnjivo prskanje prolaznika

Kažnjivo je i prskanje prolaznika vodom prilikom pranja ulica, pločnika ili dvorišta, prilikom zalijevanja vrtova ili travnjaka ili vozilom u pokretu, kao i bacanje grudvi snijega ili leda na građane, prolaznike i slično.

Kazne su predvođene i za vršenje bludnih ili nemoralnih radnji na javnom mjestu.

Strogo je zabranjeno bacanje smeća ili drugih predmeta s balkona zgrada i drugih objekat, čime se ugrožava sigurnost ljudi i imovine.


PU Visoko: Kažnjavat će izgrednike. Avaz

Ležanje i spavanje

Nije dozvoljeno ni ležanje ili spavanje na ulici, putu, klupama u parkovima, čekaonicama, autobuskim stajalištima, pod mostovima i sličnim mjestima-

Detalje o zabranama i kaznama možete pročitati na linku:

https://www.dropbox.com/sh/82pkdmypqp4zr0c/AAAIe5y5i-o7a8OJPpWDSO83a/tacka%205?dl=0&preview=Nacrt_Odluka_o_javnom_redu_i_miru_Visoko+1.doc&subfolder_nav_tracking=1

  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.