ŠOKANTNO

Ko istragu o smrti mlade Mostarke gura u pogrešan smjer: Svađa preko mrtve Lane

Otvorena istraga zbog plasiranja informacije da je Lana Bijedić počinila samoubistvo

Mučna istraga i dalje bez rezultata. Arhiva

Piše: Istraživački tim „Dnevnog avaza“

19.2.2020

Skoro pet mjeseci ubica Lane Bijedić je na slobodi, a rasvjetljavanju ovog zločina ne ide u prilog ni činjenica da u MUP-u ZHK vlada ogroman unutrašnji sukob u koji su uvučeni postupajući tužilac Josip Aničić i komesar Milan Galić te vodeći tim istražitelja.


Iskorišten sastanak

Naime, pojedini mediji objavili su informaciju da je nesretna djevojka izvršila samoubistvo te da postupajući tužilac i komesar vode istragu o ubistvu na svoju ruku!?

Pozivajući se na sastanak u MUP-u ZHK od 12. februara, objavljeno je da je jedna od vodećih stručnjakinja iz oblasti genetike i vještakinja FUP-a došla u sukob s tužiocem Aničićem tvrdeći da svjetski poznati forenzičar Džon Klark posjeduje dokaze da se radi o samoubistvu te je insistirala da ga angažiraju.


Aničić: Još nema tužilačke odluke. Arhiva

Više izvora iz Centra za forenziku FUP-a kategorički je negiralo da su vještaci na sastanku govorili o bilo čemu osim o svojim nalazima, te da se plasiraju brutalne laži o sukobu s tužiocem i navodima o samoubistvu.


Radi se o ubistvu

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona jučer ujutro su, kako saznajemo, otvorili internu istragu u vezi s plasiranjem neistinitih informacija.

Šef policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić jučer nam je kratko potvrdio „da se temeljem svih do sada prikupljenih dokaza u slučaju smrti Lane Bijedić vodi istraga za ubojstvo“.


Mjesto gdje je nađeno tijelo nesretne djevojke. Arhiva

- To je, dakle, kvalifikacija tog krivičnog djela i istraga će, zasigurno, potrajati. Mi nećemo prestati s radom sve dok ne rasvijetlimo svaki detalj okolnosti koje su dovele do tragične smrti Lane Bijedić - poručio je Galić.

S druge strane, iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona jučer su se oglasili saopćenjem za javnost.

- Vezano za sastanak održan dana 12. februara 2020. godine u prostorijama MUP-a ZHK, očigledno je da se napadaju tužitelji na način kojim, očito, neko ima za cilj obeshrabriti tužitelje u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage – kažu iz Tužilaštva.


Aničić: Iznesena masa neistina

- Zbog mase neistina iznesenih na portalima, ne želimo komentirati, niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužiteljske odluke, kada će javnost zasigurno tačno i objektivno biti obaviještena od Tužiteljstva - navedeno je u saopćenju koje potpisuje Josip Aničić, jedan od tužilaca u slučaju ubistva Lane Bijedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.