ZLOČIN

FUP o istrazi ubistva Lane Bijedić: Tokom sastanka nije došlo do sukoba između vještaka i tužilaca

Vještaci su vrlo detaljno, stručno, uz primjenu svih forenzičkih postulata, elaborirali nalaze provedenih vještačenja, kažu iz FUP-a

Mučna istraga još traje. Arhiva

Piše: Ad. A. / Avaz.ba

21.2.2020

Nakon što je u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona otvorena internu istraga o plasiranju neistinitih informacija sa sastanka od 12. februara, a u kojima se tvrdilo da je Lana Bijedić, počinila samoubistvo, iz FUP-a, čiji vještaci učestvuju u istrazi smo dobili zvanični stav o njihovoj ulozi u ovom predmetu. 

- Vještaci Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije u sklopu planiranih aktivnosti, učestvovali su na radnom sastanku u MUP-u ZHK, a koji je bio posvećen istrazi u vezi smrti Lane Bijedić.  Tom prilikom vještaci su vrlo detaljno, stručno, uz primjenu svih forenzičkih postulata, elaborirali nalaze provedenih vještačenja, te drugih provedenih aktivnosti. Istovremeno uvažavajući i odrednice specifične za forenzičko kriminalističke istrage, davali su i određene prijedloge i sugestije, svakako sve sa ciljem rasvjetljavanja svih činjenica vezanih za smrt Lane Bijedić - naveli su u odgovoru na naš upit iz FUP-a. 


Bijedić: Ugašena mladost. Arhiva

Također su naveli da tokom razgovora i provedenih analiza razgovaralo se o nizu značajnih parametara, uključujući i mogućnosti dodatnih aktivnosti u okviru postojeće istrage.

- Vještaci nisu, niti im je to u djelokrugu rada spominjali kvalifikaciju djela, odnosno događaja. Tokom sastanka nije došlo do verbalnog sukoba između vještaka i prisutnih tužilaca, čak štaviše vještaci su ostvarili iznimno kvalitetnu i korektnu komunikaciju, kako sa prisutnim tužiocima, tako i predstavnicima KMUP-a ZHK, koji su se vještacima zahvalili na stručnom i profesionalnom radu. Za sve ostale informacije možete se obratiti Tužiteljstvu ZHK. - kažu na kraju odgovora iz FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.