ISTRAGA

Tužilaštvo TK o hapšenju mladog policajca: Svjedok ne krije da se druži s Berizom Kabilovićem

Tužilaštvo i policija međusobno se optužuju za nezakonito postupanje

Kabilović: Tužiteljica čiji je suprug uhapšen, radila na istrazi. Arhiv

Ad. A. / Avaz.ba

21.2.2020

Nakon što je Sindikat policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona reagirao zbog hapšenja mladog policajca T. O. (24), jer je priveo Mujagu Begića, supruga Mirzete Begić, zamjenice glavnog tužioca TK, saopćenjem se oglasilo Tužilaštvo, čiji sadržaj prenosimo u cijelosti.  

- Posebno smo iznenađeni zbog paušalnosti i proizvoljnosti tvrdnji određenih članova sindikalne organizacije MUP-a TK, a sve to bez zvaničnog saopćenja i stava organa tog Sindikata, što stvara pogrešnu sliku da iza toga stoje Sindikat, njegovi zvanični organi, a time i svi članovi sindikata - policijski službenici.


Nezakonito postupanje

Ovo posebno dolazi do izražaja, jer oni koji u javni prostor iznose ovakve informacije, ne raspolažu ni sa jednim dokazom koji je prikupljen tokom dosadašnje istrage, koju je vodila Federalna uprava policije, niti su bili očevici bilo kojeg dijela događaja koji je predmet istraživanja – tvrde iz Tužilaštva.

Upravo takvim iznošenjem informacija u javnost želi se dovesti u konflikt Sindikat policajaca i Tužilaštvo, koje se "optužuje" za nepravično i nezakonito postupanje u konkretnom slučaju te da je Tužilaštvo reagiralo samo zato što je oštećeni suprug tužiteljice u ovom Tužilaštvu. 

- Da li se isti članovi Sindikata, kako se oni predstavljaju u medijima, "brinu" i o tome da li se u policijskoj strukturi MUP-a TK nalaze osobe bliske organiziranim kriminalnim krugovima na području? Zašto u tom dijelu "pojedini" članovi Sindikata policije MUP-a TK šute pa im postavljamo pitanje, nalaze li za potrebno da reagiraju i na činjenice s kojim osobama prijateljske odnose ima njihov član, koji je bio drugi policajac u patroli koja je kritične večeri učestvovala u ovom događaju i koji je, ujedno, i svjedok ovih događaja i čiji je iskaz, najblaže rečeno, upitan i proturječan. Upravo drugi policajac u patroli ne krije svoje prijateljske odnose s osobama iz kriminalnog miljea u Tuzli i Tuzlanskom kantonu Berizom Kabilovićem i ljudima bliskim njemu, koji su osumnjičeni za organizirani kriminal – tvrdi Tužilaštvo.

Dalje navode da se isti policajac nalazi i u spotu koji podržava Kabilovića i uz koji se emitira pjesma "Brat za brata".

- Istovremeno, supruga oštećenog, tužiteljica u ovom Tužilaštvu, direktno je uključena u rad na predmetu organizirane grupe Beriza Kabilovića – navodi se u saopćenju.

Međusobno objašnjavanje

MUP TK: Je li bilo prekoračenja ovlasti. Arhiv

Između vozača i policajca dolazi do objašnjavanja o tome da li je isti bio vezan ili ne te se vozač žalio da ne vidi šta piše u prekršajnom nalogu, jer ima naočale za vožnju, a ne za čitanje, a obojica policajaca nudila su da nalog odmah i potpiše.

U isto vrijeme, drugi policajac u patroli obraća se supruzi vozača i govori joj: "Vi, iz Tužilaštva, trebali biste raditi svoj posao i da hapsite kriminalce", jer je i ona negodovala zbog prekršajnog naloga za pojas, tvrdeći da su i ona i suprug bili vezani.

Isti policajac, koji je bio u policijskom automobilu, izjavio je to nakon što mu je supruga oštećenog rekla da ne trebaju graditi svoju karijeru maltretirajući poštene građane nego da trebaju raditi ono što im je osnovni posao i da trebaju otkrivati kriminal i kriminalce.

Oštećeni je nakon toga rekao policajcu T. O. da će potpisati nalog samo da ga puste da ide kući i obratio se drugom policajcu i pitao ga "zašto ga tako čudno gleda".

Nakon toga je policajac T. O., koji je bio izvan policijskog automobila, glasno rekao: "Remećenje javnog reda i mira", sleđa nogom udario M. B. u desnu nogu, obuhtavio ga rukama iza leđa i bacio ga na tlo licem prema dole, zavrnuo mu na tlu ruke iza leđa, koljenom mu pritisnuo leđa, zatražio pomoć drugog policajca u automobilu da mu doda lisice i vezao oštećenog s rukama iza leđa. Tom prilikom je oštećenom nanio povrede zgloba desne noge i slomio mu naočale, jer je na tlo pao direktno glavom okrenut prema dole.

Sve to vrijeme, supruga oštećenog pitala se "šta to rade njenom suprugu" te da su mu 63 godine i da je bolestan.

Policajci su nakon toga uveli oštećenog u policijski automobil, odvezli ga u prostorije Policijske stanice Istok, a suprugu ostavili na mjestu događaja.

Oštećeni je u policijskoj stanici, gdje je bio postavljen na stolicu, molio prisutne policajce da mu se lisice s ruku premjeste naprijed zbog jakih bolova koje je osjećao u ramenima, kičmi i vratu, ali mu se policajac T. O. unosio u lice i govorio: "Ima da radiš ono što ja kažem." Pri tome je oštećeni objašnjavao policajcima da ima jake bolove, da je bolestan i da mu se lisice premjeste naprijed, a sve to vrijeme mu se policajac T. O. unosio u lice i govorio isto, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj poniženosti i straha.


Pet prekršajnih naloga

Nakon toga, policajac T. O. donosi pet prekršajnih naloga na potpis i traži da ih potpiše i pri tome mu ne želi saopćiti na šta se nalozi odnose.

Oštećeni mu je je rekao da nema naočale za čitanje i da mu se nalozi pročitaju, ali mu je neko od policajaca premjestio lisice naprijed, dok ga je T. O. i dalje zastrašivao i glasno naredio "potpisuj" te uzeo ruke oštećenog, pomjerio ih prema mjestu gdje treba potpisati, nakon čega ih je oštećeni i potpisao na taj način.

Poslije toga je policajac oštećenog odvezao i pustio na slobodu.


Tužilaštvo TK: Sukob sa policijom. Arhiv

Na dokumentiranju ovog događaja pripadnici Federalne uprave policije radili su više od četiri dana te je sinoć policajac T. O. lišen slobode zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i nad njim je izvršena kriminalistička obrada.

Danas je Tužilaštvu, zbog mjesne nadležnosti u ovom predmetu, dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i osumnjičeni je predat u nadležnost te će biti ispitan.

Tužilaštvo će, nakon neophodnih radnji u vezi s krivičnim postupkom koji je potrebno provesti, dostaviti predmet Tužilaštvu FBiH radi određivanja nadležnosti drugog tužilaštva iz Federacije u ovom predmetu, jer je oštećeni suprug tužiteljice Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.