SARAJEVO

Suđenje Sanjinu Sefiću: Nastavlja se agonija porodica nastradalih studentica

Odbrana osporavala nalaz vještaka saobraćajne struke, iznošenje završnih riječi ponovo odgođeno

Advokat Kerim Čelik i Sanjin Sefić. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

26.2.2020

Novim odgađanjem završnih riječi u ponovljenom suđenju Sanjinu Sefiću produžila se agonija porodica studentica Selme Agić i Edite Malkoč, koje je Sefić svojim Golfom usmrtio u oktobru 2016. godine.

Na današnjem pretresu koji je održan pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, Sefićev branilac, advokat Kerim Čelik nastavio je s unakrsnim ispitivanjem vještaka saobraćajne struke Nedima Kamenjaševića, koji je u svom nalazu utvrdio da je Sefić vozio brzinom od 102,6 kilometra na sat kada je udario dvije djevojke.


Odbijeni dokazi

Čelik je pokušao osporiti parametre i podatke do kojih je došao vještak Kamenjašević, tvrdeći da se koristio pogrešnim metodama i da njegov proračun nije tačan. Kazao je da je brzina kretanja vozila bila daleko manja te da nije došlo do nesreće na način kako vještak tvrdi.

Vještak Kamenjašević istakao je da je proračune uradio na osnovu parametara vještaka Jasmina Bijedića te potanko objasnio metode koje je koristio.

Čelik je, također, osporavao vještaku da ima licencu za korištenje programa „PC Crash“, nudeći kao dokaz prepisku majke Sanjina Sefića s tvorcem programa.


Amir Agić i advokatica Adela Duraković. B. Cerić

- Upućen je dopis nekome, za koga ne znamo ko je, te ne možemo tvrditi da se radi o službenoj prepisci. Advokat Čelik mi je pet minuta prije početka ročišta uručio mail prepisku - kazala je Jasminka Knežević, a vještak je objasnio na koji je način dobio program.

Vijeće nije prihvatilo dodatne dokaze odbrane, među kojima je i prepiska Sefićeve majke, smatrajući ih irelevantnim.


Izjava Sefića

Na izričito negodovanje advokata Čelika, Sanjin Sefić se obratio Sudskom vijeću, govoreći da mu je poznato da se želi postupak završiti prije 15. aprila, kada mu istjeće pritvor.

- Znam da se svima žuri da se do 15. aprila ovo završi. Ne trebate me pustiti iz pritvora i meni je u interesu da se utvrdi kako je sve bilo i da da se sve to završi - kazao je Sefić

Dokazni postupak je završen, a odbrana je zatražila odgodu radi pripremanja završnih riječi, što je izazvalo negodovanje kod porodica nastradalih djevojaka.

Naredni pretres zakazan je za 13. mart.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.