SARAJEVO Porodice ogorčene nakon ponovnog odgađanja završnih riječi

Amir Agić: Sefić je trebao odmah priznati krivicu, ovo je ubistvo

Advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Duraković istakla da kod branioca i Sefića nema ni mrve empatije za porodice čija su djeca tri godine pod zemljom, a za njih još nema pravde

B. C. / Avaz.ba
26.02.2020 14:41

Agić s advokaticom Duraković

Foto: B. Cerić

Nakon današnjeg ročišta u predmetu protiv Sanjina Sefića, advokatica porodica Malkoč i Agić Adela Duraković kazala je da ima osjećaj da se advokat Kerim Čelik prepao da će njegov branjenik priznati krivicu.

- Tri godine smo mi svjedoci odnosa ponašanja odnosa u sudnici kako branioca tako i optuženoga. Nema tu mrve savjesti, nema tu mrve empatije, nema tu ničega. Prošli put je sam Čelik kazao da će biti spreman za završne riječi, a danas mu treba ponovo deset dana. Kakve su to završne riječi? Braniš nekog tri godine i nisi u stanju da napišeš završne riječi, pa ne treba ih pisati, možda da ih ispriča, on je dobar advokat - kazala je Duraković.

Stalna agonija

Porodice proživljavaju stalnu agoniju hoće li nešto novo pasti na pamet advokatu, kaže advokatica.

- Kao da mi ne znamo šta se radi. Evo, ima petak 13. i ja se nadam da će ovaj put dobiti maksimalnu kaznu i tražimo maksimalnu kaznu i nema više povlađivanja na ovo što doživljavaju porodice Malkoč i Agić duge tri godine. Njihova djeca su tri i po godine pod zemljom i još nema pravde. Dokad da je čekaju? Ovo je više ogorčenje. Ja razumijem, sudija je morao dati dodatni rok, ispoštovati zakon. Vidim i da je sudu došlo do guše, ovog ponašanja i branioca i optuženoga i porodice i svih ostalih. Vidite kako moramo da izlazimo iz sudnice, svaki put moramo gledati razočarenje na licima očeva, sestre, porodice, prijatelja koji dođu, čekaju da vide šta će biti. Notorna je činjenica da je ubio na pješačkom prijelazu dva nedužna stvorenja - kazala je Duraković.

Enesa Kekić, sestra stradale Edite Malkoč, kazala je da su očekivali da će odbrana iznaći način ponovo da odgodi završne riječi.

  • Amir Agić i Enesa Kekić
    Amir Agić i Enesa Kekić Foto: Avaz

Nemoguće izdržati

- Preteško i prežalosno da neko nema empatije. U huji svašta čovjek kaže, ali mislim da treba još Sanjina Sefića ne bi li se neko opametio. To je žalosno što tako kažem, ja bih voljela da su novinari mogli snimati unakrsno ispitivanje Kerima Čelika, stvarno smo se i mi smijali. Sam sebi upada u riječ, pa se vadi i na kraju je iznudio ono što je i tražio još tih deset dana agonije. Zaista imamo samo jednu želju, da se završi, jer više nemamo snage, ni emotivne ni psihičke ni fizičke, stvarno smo istrošeni do kraja - kazala je Kekić, koja je na kraju zaplakala.

Amir Agić, otac stradale Selme Agić, kazao je da je obraćanje Sanjina Sefića bilo patetično.

- On, da je htio, odmah bi se na početku, kad su ga priveli iz Novog Sada, rekao da je kriv, dobio bi osam godina i mi bismo bili mirni. Samo mi znamo šta proživljavamo i kako reagujemo prije i poslije suđenja. Ovo je nemoguće izdržati. Ovo je dno dna, ovo je ubistvo - kazao je Agić.

Komentari

NA VRH