KRIMINAL

Balkanski mafijaši švercom kokaina iz Latinske Amerike u Evropu ispisuju neslavne rekorde

Izvještavajući o prošlosedmičnoj zapljeni kokaina na teretnjaku "Aresa" u vodama Venecuele, mediji su najprije prenijeli da je riječ o toni bijelog praha

S rekordnih zapljena. Agencije

Avaz.ba / Blic.rs

3.3.2020

Crnogorski pomorci uhapšeni u nekoliko slučajeva šverca droge iz Latinske Amerike u Evropu ispisuju neslavne rekorde. Nedavna zapljena 5,7 tona kokaina najveća je u historiji Venecuele, a ne treba zaboraviti da su prije manje od godinu dana u Filadelfiji uhapšeni Crnogorci zbog šverca nevjerovatnih 20 tona bijelog praha. 

Da su balkanski kriminalci sve češće glavni akteri crne hronike u medijima širom svijeta, nije nikakva novost, posebno kada se uzme u obzir broj hapšenja proteklih nekoliko godina u evropskim zemljama, a i šire. Međutim, oni su sada otišli korak dalje, pa u svom dobro razgranatom "biznisu" šverca droge ispisuju rekorde, makar kada je riječ o količini zaplijenjenih nedozvoljenih supstanci.

Izvještavajući o prošlosedmičnoj zapljeni kokaina na teretnjaku "Aresa" u vodama Venecuele, mediji su najprije prenijeli da je riječ o toni bijelog praha čija je krajnja destinacija bila Grčka, tačnije luka u Solunu.


S posljednje zapljene. Agencije

Droga je odatle trebala biti proslijeđena u zemlje zapadne Evrope.

Nekoliko sati kasnije, istražitelji su češljajući brod pronašli još više od 4.000 kilograma droge. Saopćeno je da su uhapšeni svi članovi posade, njih 11, koji su kod sebe imali crnogorske putne isprave, a da se na brodu nalazilo i 50.000 ekstazija.

Prošle godine u junu američke federalne vlasti otkrile su i zaplijenile skoro 20 tona kokaina na teretnjaku MSC "Gajan" za koji je procijenjeno da vrijedi 1,3 milijarde dolara. Droga je pronađena u julu u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, voće i drugu robu namijenjenu Evropi, Africi i Aziji.

Dva člana posade koja su odmah uhapšena, Crnogorac Ivan Đurašević (29) i Fonofave Tiasaga (28) odmah su priznali da su povezani s drogom, ispričavši da su pomogli u utovaru, za šta im je obećana pozamašna suma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.