BRČKO DISTRIKT

Produžen pritvor četvorci osumnjičenoj za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića

Radi se o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža

Edin Zejćirović. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

6.3.2020

Osnovni sud Brčko distrikta BiH produžio je mjeru istražnog pritvora za Nihada Hukića, Suvada Djedovića, Suana Halilovića i Samida Šabanovića, koji su osumnjičeni za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz Ratkovića kod Čelića.  

Zejćirović je otet, mučen i ubijen 17. novembra prošle godine u rejonu Vučilovca na rijeci Savi. Njegovo beživotno tijelo 18 dana kasnije u kanalu su pronašli ronioci Ronilačkog kluba „Nemo“ iz Brčkog, a u javnosti je objavljen i monstruozni snimak mučenja Zejćirovića.

Ubrzo su Hukić, Djedović i Halilović uhapšeni, dok se nakon nekoliko dana provedenih u bijegu policiji sam predao Šabanović.


Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo. Avaz

Obrazlažući odluku o produženju pritvora, Osnovni sud Brčko distrikta je utvrdio da za sve osumnjičene i dalje postoji razlog za određivanje pritvora propisan odredbom člana 132, stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BDBiH, odnosno zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Svojevremeno su u Brčkom organizirani i protesti, a građani traže da se osobama osumnjičenim za ubistvo Edina Zejćirovića izreknu maksimalne kazne zatvora te da se Krivični zakon mijenja i da se uvede kazna doživotnog zatvora.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.