BANJA LUKA

Vrhovni sud RS povećao kaznu Čoliću zbog napada na novinara Vladimira Kovačevića

Vrhovni sud Republike Srpske povećao je kaznu Marku Čoliću i osudio ga na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva

Čolić: Pokušao ubiti novinara. Arhiv

Piše: O. Matavulj/Avaz.ba

9.3.2020

Vrhovni sud Republike Srpske povećao je kaznu Marku Čoliću i osudio ga na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića

Prvostepenom presudom Čolić je osuđen na četiri godine, ali je Vrhovni sud RS uvažio žalbu tužilaštva i preinačio prvostepenu presudu.

- Nakon usvajanja žalbe Sud je Marku Čoliću preinačio kaznu i osudio ga na pet godina zatvora - navode u Vrhovnom sudu RS.

Prvostepenom presudom Čolić je proglašen krivim za pokušaj ubistva koji se odigrao 26. avgusta 2018. godine pred zgradom u naselju Obilićevo u kojoj novinar stanuje.

U prvostepenoj presudi se navodilo da je Čolić, zajedno s još jednom osobom (prema optužnici, Nedeljko Dukić), čekao Kovačevića na parkingu. Kada je, vraćajući se s posla, prišao zgradi, napali su ga teleskopskim palicama.



Kovačević nakon teškog povređivanja. Arhiv

- Čolić je bio maskiran kapuljačom od duksa i Kovačeviću je trčeći prišao s prednje strane i palicom ga snažno udario u glavu. Udarcima palica oborili su ga na asfalt i tukli sve dok nije počeo glasno da doziva pomoć, nakon čega su pobjegli - navodi se u presudi.

Kovačević je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga, te više lakših po glavi, usni, uhu, ramenu, natkoljenici i potkoljenici.

Krunsko za dokazivanje krivice je bilo to što je Kovačević prepoznao Čolića kao jednog od napadača, kao i teleskopska palica koja je ispala napadačima. Palica je sutradan pronađena na parkingu. Na dršci su otkrivena dva Čolićeva DNK traga. Jedan se u potpunosti podudarao s njegovim DNK, a nađen je i drugi miješani trag od najmanje četiri osobe u kojima je Čolić bio manjinski donor, a većinski nepoznat muškarac. Na metalnom djelu palice bio je i Kovačevićev DNK.

Motiv napada na Vladimira Kovačevića nije otkriven. Sumnja se da su Čolić i Dukić bili plaćeni da ga pretuku, ali ni danas nije poznato ko je bio nalogodavac zločina i koliko je plaćeno da se novinaru razbije glava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.