PROCESI

Svjedok tužilaštva: Željko Kovačević umro je klečeći s podignutim rukama

Uperio je pištolj i čovjeku viknuo da podigne ruke uvis, ali nije bilo reakcije

Optuženi u sudnici. Avaz

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

9.3.2020

Željko Kovačević, koji je ubijen u razmjeni vatre s osiguranjem Slaviše Krunića, umro je na putu u klečećem položaju, s rukama podignutim iznad glave. 

To je na nastavku suđenja za ubistvo Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića ispričao svjedok tužilaštva Duško Konjević, član Krunićevog ličnog osiguranja.

Kao izvršilac ubistva optuženi su Benedi Ćukanović i ubijeni Kovačević, u planiranju i organiziranju s njima je učestvovao i Emilio Baldo, dok se Rodoljub Gajić tereti za pomaganje u ubistvu.

Konjević kritične noći nije bio u smjeni i kaže da mu je telefonom javljeno da su ”Slaviša i ostali izranjavani”. Odmah je krenuo ka vikendici, zajedno s Goranom Dobrašem, i stigli su u roku od pet minuta.

- Vozimo se ka ranču i zatičemo lice kako, 10 metara od nas, kleči u kanalu uz put i gleda u nas. Stao sam i izašao. Vidim da je krvav. Ruke neobično drži podignute iznad/iza glave. Savijene u laktu, a šake su pale iza leđa i na njima rukavice - priča Konjević.

Uperio je pištolj i čovjeku viknuo da podigne ruke uvis, ali nije bilo reakcije.

- Ispalio sam metak upozorenja u zemlju. Nije se ni trznuo. Zatim je glava klonula prema prsima. Nije davao nikakve znake, mislio sam da je mrtav i produžili smo dalje da zaštitimo Slavišu - priča Konjević.

Stravične scene

Na imanju su ih dočekale stravične scene.

- Željko Barić drži u krilu Slavišinu glavu. Pola glave mu je nedostajalo. Slavišina supruga Tamara je plakala i vikala: ”Pomozite mojoj ljubavi, mome Slaviši.” Pokušavamo da ga stavimo u moj auto, ali ne uspijevamo. Iz kuće sam uzeo tepih u koji smo ga umotali i odvezli u UKC - kaže Konjević, dodajući da su se nadali da mu se može pomoći...

Svjedok je ispričao da je Krunić prema njima bio veoma dobar.

- Doživljavali smo ga kao oca, brata ili druga - priča Konjević.

Nestanak novca

On kaže da je lično osiguranje Krunića brojalo sedmoricu ljudi, među kojima nije bio optuženi Gajić. On je radio u osiguranju njegove žene i djece, koje je brojalo trojicu pratilaca. Tvrdi da je Kruniću jednom bila skrenuta pažnja na Gajićevo ponašanje nakon što je iz jednog službenog vozila nestao novac od dnevnica.

- Čuo sam od kolega da Gajić kocka, da je posuđivao novac i nije ga vraćao, ali ne znam ništa o tome - rekao je Konjević.

Na pitanje branioca Marinka Brkića, rekao je da Gajić nije sankcioniran za nestanak novca, ali nije mogao da se izjasni je li Gajić bio kriv za to.

Gajićev zet Željko Milašinović u Sudu je ispričao da je kritičnog dana u prvoj smjeni osiguravao Krunićevu porodicu. Kada mu je javljeno za pucnjavu, zajedno s Gajićem je otišao u UKC, gdje im je kolega ispričao šta se desilo. Potvrdio je da je Gajić dan-dva prije ubistva tražio da se zamijene za smjenu, jer je trebao da ide na rođendan. Međutim, s njim se nije mijenjao.

- Ne sjećam se je li to tražio on ili moja sestra. Znam da se radilo o rođendanu, ali ne znam jesu li bili na tom rođendanu - rekao je Milašinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.