MOSTAR Arnela Pajević-Lavić na Vrhovnom sudu FBiH

Majka šestero djece čeka konačnu presudu za ubistvo muža

Nožem usmrtila supruga Zahira 2012. godine. Dva puta ukinuta presuda Kantonalnog suda Mostar. Sedam godina se vode postupci

M. Smajkić / Avaz.ba
16.03.2020 06:45

Pajević-Lavić u sudnici 2015. godine

Foto: Avaz

Arnela Pajević-Lavić (41) iz Mostara više od sedam godina na slobodi čeka izricanje konačne presude za ubistvo svog muža Zahira Lavića.

Uboden u vrat

Ona je Zahira, koji je u trenutku smrti imao 46 godina, nožem usmrtila 25. decembra 2012. godine na “Šuta-otpadu” na Bišću Polju u Mostaru, gdje je povremeno radio, prerezavši mu desnu vratnu arteriju, a usljed čega je nasmrt iskrvario.

Pajević-Lavić je, kako je to navedeno tokom izricanja prvostepene presude u maju 2015. godine, a kojom je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina, počinila ubistvo s umišljajem,  budući da je sa sobom ponijela nož, iznijela ga iz automobila i u konačnici s njim ubila muža.

  • Policija na uviđaju na otpadu  2012. godine
    Policija na uviđaju na otpadu 2012. godine Foto: Avaz

Godinu kasnije, njoj je zatvorska kazna smanjena na osam godina, a sudski proces za ovaj zločin sada se vodi u Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je po drugi put ukinuo presudu Kantonalnog suda u Mostaru.

Materijalno stanje

Njena braniteljica, advokat Melča Tule, koja joj je još 2015. godine dodijeljena po službenoj dužnosti, naime, ponovo je uložila žalbu Vrhovnom sudu FBiH zbog pogrešno utvrđenog materijalnog i činjeničnog stanja.

Za Pajević-Lavić su 2015. godine, prilikom odmjeravanja kazne, uzete  u obzir olakšavajuće okolnosti da je lošeg materijalnog stanja, kao i da ranije nije bila osuđivana, ali da je, prije svega, majka četvero djece, od kojih je troje maloljetno. U međuvremenu, Pajević-Lavić je rodila još dvoje djece.

  • Arnela Pajević-Lavić
    Arnela Pajević-Lavić Foto: Facebook

Naloženo vještačenje

Naloženo vještačenje

Kako nam je advokatica Tule potvrdila, naloženo je neuropsihijatrijsko vještačenje Pajević-Lavić. Pretres pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH zakazan je za četvrtak, 19. mart.

Komentari

NA VRH