MOSTAR

Majka šestero djece čeka konačnu presudu za ubistvo muža

Nožem usmrtila supruga Zahira 2012. godine. Dva puta ukinuta presuda Kantonalnog suda Mostar. Sedam godina se vode postupci

Pajević-Lavić u sudnici 2015. godine. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

16.3.2020

Arnela Pajević-Lavić (41) iz Mostara više od sedam godina na slobodi čeka izricanje konačne presude za ubistvo svog muža Zahira Lavića.


Uboden u vrat


Ona je Zahira, koji je u trenutku smrti imao 46 godina, nožem usmrtila 25. decembra 2012. godine na “Šuta-otpadu” na Bišću Polju u Mostaru, gdje je povremeno radio, prerezavši mu desnu vratnu arteriju, a usljed čega je nasmrt iskrvario.

Pajević-Lavić je, kako je to navedeno tokom izricanja prvostepene presude u maju 2015. godine, a kojom je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina, počinila ubistvo s umišljajem,  budući da je sa sobom ponijela nož, iznijela ga iz automobila i u konačnici s njim ubila muža.


Policija na uviđaju na otpadu 2012. godine. Avaz

Godinu kasnije, njoj je zatvorska kazna smanjena na osam godina, a sudski proces za ovaj zločin sada se vodi u Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je po drugi put ukinuo presudu Kantonalnog suda u Mostaru.


Materijalno stanje


Njena braniteljica, advokat Melča Tule, koja joj je još 2015. godine dodijeljena po službenoj dužnosti, naime, ponovo je uložila žalbu Vrhovnom sudu FBiH zbog pogrešno utvrđenog materijalnog i činjeničnog stanja.

Za Pajević-Lavić su 2015. godine, prilikom odmjeravanja kazne, uzete  u obzir olakšavajuće okolnosti da je lošeg materijalnog stanja, kao i da ranije nije bila osuđivana, ali da je, prije svega, majka četvero djece, od kojih je troje maloljetno. U međuvremenu, Pajević-Lavić je rodila još dvoje djece.


Arnela Pajević-Lavić. Facebook

Naloženo vještačenje

Naloženo vještačenje

Kako nam je advokatica Tule potvrdila, naloženo je neuropsihijatrijsko vještačenje Pajević-Lavić. Pretres pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH zakazan je za četvrtak, 19. mart.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.