PRESUDA

Turci priznali da su koristili lažne specijalne pasoše

Okončan postupak protiv dvojice turskih državljana Aziza Kajalara (Kayalar, 38) i Omera Deniza (24)

Tužilaštvo Brčko distrikta: Okončan postupak. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv dvojice turskih državljana Aziza Kajalara (Kayalar, 38) i Omera Deniza (24), optuženih da su prije mjesec na graničnom prijelazu u ovom gradu upotrijebili krivotvorene pasoše. Njih je za krivično djelo krivotvorenja isprave Osnovni sud Distrikta osudio na kazne zatvora od po 30 dana nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

  

Tužilaštvo Brčko distrikta: Okončan postupak. Ilustracija

Podsjetimo, dvojica turskih državljana iz Gazijantepa uhapšeni su 11. februara zbog sumnje da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko na izlazu iz BiH ovlaštenom službenom licu na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. 

Tada je prilikom redovne granične kontrole uočeno da se ne radi o originalnim pasošima, što je potvrđeno ispitivanjem njihove vjerodostojnosti. Pored toga, oni su, s ciljem da opravdaju status lica kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali i članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.