BOSANSKI BROD

Galić suspendirao pet graničnih policajaca zbog primanja mita

Suspendirani A. M., Č. S., P. B., I. D. i G. I.

Galić: Naštetili ugledu službe. Arhiv

Avaz.ba

19.3.2020

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić donio je danas rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice Granične policije Bosanski Brod, i to A. M., Č. S., P. B., I. D. i G. I.

Suspendiranim policijskim službenicima stavljeno je na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod u noći sa 5. na 6. mart ove godine, u periodu od 19 do 6 sati,  izvršili više koruptivnih djela tako što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu. 



Korupcija uočena u Bosanskom Brodu. Arhiv

Dakle, postoje osnovi sumnja da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti iz člana 105. stava (1) tačke 23) i tačke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa. Također, postoje i osnovi sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo iz člana 217. stav 2. KZ BiH primanje dara i drugih oblika koristi, što je zadokumentirao Centralni istražni ured Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, u skladu s naredbom Suda BiH.

Imajući u vidu da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenih policijskih službenika trajat će do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.