BANJA LUKA Striktne mjere prevencije

Zatvor obustavio posjete i korištenje pogodnosti, osuđenici šiju maske

Smještaj uhapšenih osoba organiziraju u odvojenim prostorijama, odnosno u karantinu u trajanju od 14 dana

Srna
25.03.2020 16:52

KPZ Banja Luka

Foto: Agencije

Kazneno-popravni zavod (KPZ) Banja Luka, zbog pojave koronavirusa, obustavio je korištenje pogodnosti i radni angažman osuđenika izvan ustanove te sve posjete, osim braniocima, koji moraju proći posebne mjere zaštite, rekao je za Srnu direktor KPZ-a Goran Selak

Selak je istaknuo da smještaj uhapšenih osoba organiziraju u odvojenim prostorijama, odnosno u karantinu u trajanju od 14 dana.

Prema njegovim riječima, KPZ Banja Luka provodi striktne mjere prevencije širenja koronavirusa radi zaštite zdravlja osuđenika i zaposlenih u ovoj ustanovi.

- Preventivne mjere posebno su značajne, jer je riječ o ustanovi s kolektivnim smještajem - kaže Selak.

  • Karantin za pritvorenike
    Karantin za pritvorenike Foto: Agencije

On je dodao da zaposleni profesionalno obavljaju zadatke, iako rade u izuzetno složenoj situaciji.

- Organizirali smo proces rada sa minimalnim brojem zaposlenih, jer ne možemo dozvoliti da bude ugrožen proces rada. Nabavili smo dovoljnu količinu hrane, a od Instituta za javno zdravstvo dobili smo pomoć u maskama, zaštitnim odijelima, sredstvima za dezinfekciju i rukavicama. Sredstva za dezinfekciju donirala nam je i kompanija "Alumina" iz Zvornika - naglasio je Selak.

Dodao je da na ulazu u KPZ Banja Luka svima mjere temperaturu beskontaktnim toplomjerom i dezinficiraju obuću i ruke.

- Svi moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a svakodnevno se vrši i dezinfekcija prostorija ustanove - rekao je Selak.

On je podsjetio da je u KPZ Banja Luka pokrenuta proizvodnja zaštitnih maski, jer žele da pomognu drugima koji se susreću s opasnošću od koronavirusa.

Komentari

NA VRH