BUGOJNO

Veliki požar na planini Rudine: Izgorjelo sedam hektara šume

Radnici Šumarije Bugojno i Sektora integralne zaštite uspjeli su nadljudskim naporom da, nakon višesatnog gašenja, stave požar pod kontrolu

Detalj sa mjesta požara. A. Mandžić

Piše: A. Mandžić /Avaz.ba

5.4.2020

Požar koji je jučer popodne izbio u rejonu planine Rudina, lokaliziran je, ali ne i u potpunosti ugašen. Prema informacijama iz Šumsko-privrednog društva "Srednjobosanske šume" opožarena je površina od skoro 7,5 hektara šumske kulture, koja se prostire kroz odjele 45 i 47 Kalin – Radovan.


Opožarena je površina od skoro 7, 5 hektara. A. Mandžić

Na teren su izišli radnici Šumarije Bugojno i Sektora integralne zaštite, koji su nadljudskim naporom uspjeli da, nakon višesatnog gašenja, stave požar pod kontrolu. Jak vjetar otežavao je gašenje požara. I danas su ekipe ovog preduzeća na terenu. Stradali su odjeli šumske kulture starosti od šest do sedam godina, koje su radnici "Srednjobosanskih šuma" pošumili u proteklom periodu. Nažalost, ljudskom nepažnjom sve je uništeno u jednom trenutku, istaknuli su iz ŠPD "Srednjobosanske šume".


Naglašavaju kako je u pitanju ljudski nemar, ali se ne isključuje ni mogućnost da je do požara došlo namjerom i neodgovornošću pojedinca ili više njih.


Ekipe ŠPD na terenu. A. Mandžić

Iz ovog društva apeliraju na nadležne da hitno reagiraju, pronađu i procesuiraju one koji su činom paljenja izazvali požar, koji je, kako naglašavaju, prema informacijama s terena, krenuo sa privatne njive.

U proteklim danima brojni apeli upućeni su da se vatra ne loži upravo zbog toga što požari poput ovoga, mogu izazvati velike i nenadoknadive štete za ljude i prirodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.