KONJIC

Najteža situacija u Ovčarima, požar zahvatio borovu šumu

Osim u Ovčarima, aktivni su požari i na području Mjesne zajdnice Neretvica i u selu Ljuta

Požar u Ovčarima. Avaz

S. Dž.

10.4.2020

Na području općine Konjic situacija na požarištima je veoma alarmantna,a sve je dodatno otežao novi požar u mjestu Ovčari, na ulazu u Konjic, koji je buknuo danas u borovoj šumi i jako brzo se razbuktao-kazao je Nedim Makan, stručni saradnik u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic

- Trenutno je u Ovčarima najteža situacija,jer je požar prijetio da stigne i do kuća, tako da se sada nalazimo u blizini stambenih objekata i štitimo naselje.

Bilo je naznaka da nam u pomoć stigne kanader iz Hrvatske, ali nismo sigurni da li će se to i desiti, jer već se polako počinje spuštati noć-naveo je Makan.On je kazao da je i dalje aktivan požar na području Mjesne zajednice Neretvica, gdje je sitaucija nešto povoljnija u odnosu na prethodne dane, ali još uvijek nisu u mogućnosti da požar stave pod kontrolu - kazao je Makan.

U gašenju požara na području Neretvice vatrogascima i radnicima preduzeća „Šumarstvo-Prenj“ pomažu i mještani, te članovi Lovačkog društva „Neretvica“.

Već nekoliko dana aktivan je požar i u selu Ljuta kod Konjica, gdje je situacija poprilično teška,a u gašenju pomažu i mještani.

Inače, u proteklih sedam dana na području konjičke općine bilo je na desetine požara,a brzom intervencijom vatrogasaca, neki su uspješno i ugašeni.

Većina požara je prouzrokovana ljudskim faktorom, naveli su iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic. Od 8.aprila na snazi je i naredba Štaba civilne zaštite da se do daljnjeg zabranjuje paljenje vatre na otvorenom prostoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.