SJEVERNO OD MOSTARA

Džamija u Lugu kod Prozora od vatrene stihije spašena u zadnji tren

Požarna linija je ogromna, a budući da je riječ o nepristupačnom i miniranom terenu, gašenje je jako otežano

Piše: M. Sm. /Avaz.ba

10.4.2020

S pažrišta danas sjeverno od Mostara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Širom Hercegovine bijesne požari, a stanje je pogotovo dramatično na području Konjica i Prozor/Rame, gdje mještani već nekoliko noći provode bdijući u šumama iznad naselja kako bi od vatrene nemani odbranili svoje domove. 

Kakva situacija vlada na području Prozora, gdje danima haraju požari, opisao nam je Safet ef. Pozder, glavni imam tamošnjeg Medžlisa islamske zajednice.

Tako je džamija u naselju Lug, kazao nam je, praktično, spašena u zadnji čas.

- Vatra je najviše prijetila džamiji, s obzirom na to da je iz pravca iz kojeg je dolazila, džamija bila prva na udaru. Naravno, u blizini su i brojne kuće, jer je Lug gusto naseljen, ali vatrena stihija se džamiji bila primakla doslovno na metar. Reakcijom mještana i pripadnika Vatrogasne brigade u zadnji tren je spašena, a Bogami isto je bilo i s kućama. Trenutno je požar u Lugu lokalizovan, ali ne znam koje bih naselje spomenuo a da mu ne prijeti požar, Baš je stanje alarmantno, pa i u samom gradu iznad kojeg je gusti dim i pepeo pada na sve strane - kazao nam je ef. Pozder.


Vatra se bila primaka na metar. M. Smajkić

Dramatično je sinoć bilo i u bjelopoljskoj kotlini sjeverno od Mostara, gdje je požar koji je u utorak izbio na Rujištu u podnožju planine Prenj zaprijetio naselju Kutilivač.

Požarna linija je ogromna, a budući da je riječ o nepristupačnom i miniranom terenu, gašenje je jako otežano. S vatrogascima su na terenu u svim dijelovima Hercegovačko-neretvanskog kantona i mještani kojima je civilna zaštita podijelila naprtnjače i drugu neophodnu opremu.

Dok je na Rujištu tokom dana djelovao helikopter Oružanih snaga BiH, koji je također bio angažiran i na gašenju požara u Prozoru i Konjicu proteklih dana, zbog izuzetno složene situacije zatražena je i međunarodna pomoć.

Potvrdio nam je to Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, pojasnivši da je međunarodna pomoć zatražena, upravo, zbog požara na području Prozor/Rame i Konjica.

U skladu sa svim neophodnim procedurama taj zahtjev je upućen prema Federalnoj upravi civilne zaštite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.