SRBIJA

Ko je bio Dragoslav Kosmajac, kojeg je predsjednik Aleksandar Vučić označio kao srbijanskog Eskobara

Kriminalni uspon počeo pljačkama s Radetom Ćaldovićem Ćentom i Željkom Ražnatovićem Arkanom, dok ga je u orbitu lansirao misteriozni Kolumbijac

Kosmajac: Legenda kriminala ili neshvaćeni biznismen. Arhiv

Avaz.ba

12.4.2020

Kontroverzni biznismen Dragoslav Kosmajac, koji je jutros preminuo u bolnici od infekcije koronavirusom, već duži niz godina dovodi se u vezu s kriminalom, a našao se čak i pred pravosudnim organima Srbije. Nazivali su ga "srbijanskim Alom Kaponeom", "Eskobarom" i "najvećim narkobosom", ali čvrsti dokazi za ovakve epitete nikad nisu isplivali na površinu.

Označen kao jedan od najvećih kriminalaca u Srbiji, karijera mu je išla od "obične" pljačke u Beču, do navodnih švercovanja vrtoglavih količina kokaina i heroina iz Latinske Amerike u Evropu. Devedesetih godina prošlog stoljeća, u žižu javnosti dospio je pošto je u Beču pljačkao s Radetom Ćaldovićem Ćentom, bliskim prijateljem Željka Ražnatovića Arkana. Taj "poduhvat" osigurao mu je dvogodišnju robiju u austrijskom zatvoru koja će možda biti presudna u njegovoj daljnjoj kriminalnoj karijeri.


Kolumbijska veza

Legenda ili ne, ali godinama se priča da je upravo tada u austrijskom zatvoru upoznao izvjesnog Kolumbijca, jednog od najbližih saradnika narkobosa Pabla Eskobara, i preko njega se povezao s tada u svijetu najmoćnijim krijumčarem kokaina. Ovo poznanstvo navodno ga je lansiralo u sam vrh liste najbitnijih kriminalaca za krijumčarenje kokaina od Kolumbije do Evorpe.

U narednim godinama navodno je vodio unosan biznis šverca droge, a pojavio se i u MUP-ovoj "Bijeloj knjizi" kriminala. Ovaj intrigantni biznismen, uprkos pretpostavkama i nagađanjima, nikad zapravo nije doveden u direktnu vezu s drogom, jer nije postojao nijedan dokaz kojim će biti potkrijepljena teza o misterioznom narkobosu, bez klana, bez grupe, koji nikad ne dolazi u kontakt s "robom", ali je švercuje u vrtoglavim količinama.


Dragoslav Kosmajac. Arhiva

- Kosmajac je povezan s međunarodnim krijumčarima opojne droge i u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije preko SRJ za zemlje zapadne Evrope, i to najčešće u Njemačku i Italiju (tzv. balkanski put). Posao Kosmajca je organizovanje nabavke transporta i preprodaje opojnih droga i sam nikada ne dolazi u kontakt s narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove već za određene poslove angažuje najčešće članove grupe Buha Ljubiše zvanog Čume i Dušana Spasojevića zvanog Šiptar - podaci su koji se nalaze u "Bijeloj knjizi".

Kako se dalje navodi, uglavnom organizira nabavku i trgovinu velikih količina narkotika za potrebe zapadne Evrope, a jedan dio preko navedenih članova grupe preprodaje nasitno u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije.

- Od krijumčarenja droge stekao je veliki kapital koji je uložio u kupovinu zemljišta i izgradnju nekretnina na teritoriji Beograda. Operativna saznanja ukazuju da je veliki dio kapitala plasirao i na kupovinu nekretnina po raznim zemljama zapadne Evrope - podaci su iz "Bijele knjige".


Prljavi novac

Pretpostavlja se da je Dragoslav Kosmajac upotrijebio jedan od najpoznatijih recepata srbijanskih kriminalaca koji su vršljali devedesetih, a to je uvesti ilegalno stečeni, "prljavi" novac u legalne tokove kroz nekretnine.

Nakon što ga je u ljeto 2014. tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narkodilera u Srbiji, uhapšen je krajem te godine u svojoj vili na Zvezdari. Baš tada, prilikom njegovog hapšenja, državni vrh je istragu koja se vodila protiv njega poredio s onom koju su agenti FBI-ja vodili protiv Kaponea. Ipak, epilog je bio drugačiji.

Kada su ga beogradski policajci uhapsili, procjenjivalo se da posjeduje lokale, kuće, stanove i zemljišta u vrijednosti od 10,7 miliona eura. Navodno, njegova imovina na Zapadu procjenjuje se i na milijarde eura.

Nakon hapšenja te 2014., podignuta je optužnica protiv njega jer je poticao službenike Katastra GO Zvezdara da u njegove vlasništvo uključe i parcele koje mu nisu pripadale. Uz jamstvo od 200.000 eura i obećanje da neće pobjeći iz Srbije, već da će se uredno javljati sudu, pušten je da se brani sa slobode.

Četiri godine kasnije Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio Kosmajca od optužbi za malverzacije općinskim zemljištem potvrđujući tako prvostepenu presudu Višeg suda.


Na lažnom slovenskom pasošu. Arhiv

Među krivičnim djelima koja su mu stavljali na teret našla se i utaja poreza, ali je tu optužnicu Prvi osnovni sud, s kojim se složio i Viši sud, odbio. Postupajući sudija rekao je da u optužnom prijedlogu ne vidi elemente krivičnog djela, već isključivo prekršaja. Ti porezni prekršaji - bazirani na tome što je Kosmajac "zaboravio" da plati porez na imovinu od 2009. do 2013. godine - dugo nisu stizali u Prekšrajni sud.

No, tada se o kontroverznom biznismenu govorilo kao bitnom igraču u mnogo ozbiljnijim kriminalnim igrama i niko nije mnogo mario za porez i prekršaje.

Međutim, na kraju, Prekršajni sud jedini je koji je skupio hrabrost da čovjeka kojem niko ime ne smije da spomene - pravosnažno osudi. Tako je Dragoslav Kosmajac 1. decembra 2017. godine sankcioniran zbog poreskog prekršaja, kako je to tada objašnjeno, opomenom.


Samo opomena

S obzirom na to da je u pitanju opomena, sud nije ni propisao bilo kakvu kaznu u ovom konkretnom slučaju, karakterizirajući ga (laički rečeno) kao zakasnjelo plaćanje poreznih obaveza. Za porezne prekršaje, inače, predviđena je novčana kazna od 15.000 do 150.000 dinara. Kosmajac je na kraju morao platiti troškove postupaka koji su njegov novčanik olakšali za hiljadu dinara.

Možda i posljednji put kada se o njemu pisalo u javnosti, bilo je nakon što je "Blic" otkrio januara minule godine da je firma "Grey Global Group", koja ima samo jednog zaposlenoga i čiji je vlasnik njegov sin Lazar Kosmajac, osiguravala izgradnju dionice koridora 10, koju je gradio grčki "Aktor".

Firma je registrirana 13. decembra 2018. godine, a samo nekoliko dana nakon upisa u APR dobila je unosan posao da tehnički osigurava izgradnju autoputa kod Pirota i Dimitrovgrada. Prema svemu sudeći, ovo joj je bilo prvo angairanje na izuzetno odgovornom poslu tehničkog osiguravanja gradilišta koje finansira država, a koji iziskuje više stotina radnika koji moraju imati licencu, pa je nepoznato koje je argumente ova firma imala da ubijedi izvođača da im oni s jednim zaposlenim mogu pružiti usluge sigurnosti.

Posredstvom veza, Kosmajac je kćerku Milicu Zafirović zaposlio u EPS-u iako je na snazi bila zabrana zapošljavanja u državnim preduzećima. Njen bivši suprug Đorđe Zafirović, Nišlija, povezivan je s ubistvom Jovice Radonjića u Beogradu, ali i likvidacijom Radeta Rakonjca, prijatelja Luke Bojovića, a likvidiran je prošle godine u Novom Sadu pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Inače, tokom posljednjih godina, zabilježeno je da se na desetina puta sastajao sa sigurnosno interesantnim osobama iz kriminalne strukture u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.