POŽARI

Gori u Trebinju, Bileći, Gacku, Ljubinju, Nevesinju...

Trenutno je najteže situacija u Ljubinju, gdje vatra prijeti i selima

Samo štose jedan požar lokalizira, drugi se pojavi. Ilustracija

P. M.

12.4.2020

U istočnoj Hercegovini aktivan je veći broj požara, a većina je izazvana ljudskom nepažnjom. 

Pripadnici vatrogasnih jedinica, Civilne zaštite i Centra za gazdovanje kršom iz Trebinja, Bileće, Gacka, Ljubinja i Nevesinja danonoćno su na terenu. Trenutno je najteže situacija u Ljubinju, gdje vatra prijeti i selima.

Prema riječima Draka Krunića, načelnika općine Ljubinje, nekoliko sela je ugroženo požarom, a požarne linije su jako dugačke i ogromnog intenziteta na svim područjima oko ove općine i to traje već nekoliko dana.

- Jedan krak je opkolio granicu Ljubinja sa Berkovićima, dok se drugi nadovezuje na granicu sa Bilećom, na kojim potezima je vatra prijetila selima Vlahovići, Kapavica, Žrvanj, Krtinje, a gori i između sela Ivica Gornja i Ivica Donja, Žabica, Grablje, Ograda, dok je jedan požar i u planini Ilija - pojašnjava Krunić.

Radoslav Prelo, načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite istočne Hercegovine, ističe da ukoliko se jedan požar lokalizira, javlja se novi, poput lokaliteta nevesinjskih sela Batkovići, Zijemljima, Krekovi, gdje se vatra ugasi na jednom, ali bukne na drugom mjestu. 

- Aktivan je i požar na potezu trebinjskih sela Šćenica – Morče, a u Bileći je aktivan požar na potezu Bodenik – Šobadine, dok su na lokalitetu Korita bile ugrožene i kuće. 

Ovaj požar nije lokaliziran, već ga je vjetar proširio prema planini Troglav u općini Gacko, gdje su u još nekoliko sela aktivirani i gašeni požari, a ugašen je i onaj na planini Hrgud iznad Berkovića - navodi Prelo i dodaje da je u svim ovim slučajevima, nažalost, u pitanju nepristupačan teren, a ljudstvo je angažirano i na poslovima dezinfekcije i provođenja drugih mjera zbog koronavirusa, tako da je situacija poprilično ozbiljna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.