PODIGNUTA OPTUŽNICA

Vinko Milošević krijumčario pola tone droge

Vrijednost skanka na ilegalnom tržištu dostiže više desetina hiljada KM

Droga pronađena u vrećama. Arhiv

Avaz.ba

17.4.2020

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vinka Miloševića zvanog Bugarin. Milošević, koji je rođen 15. januara 1960. godine u Metkoviću i nastanjen u mjestu Gabela kod Čapljine, državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske, nalazi se u pritvoru. 

Optuženi se tereti da je, tokom 2019. godine, postao član organizirane grupe te se povezao s osobama s područja Crne Gore i Hrvatske, a radi nabavke, skladištenja i krijumčarenja opojne droge marihuana, skank, iz Crne Gore, preko BiH, te dalje u Hrvatsku i na područje zemalja Evropske unije.

Optuženi je opojnu drogu, u količini od blizu 500 kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže iznos od više desetina hiljada KM, koja mu je dovezena u više navrata, skrivao, prepakivao u Gabeli te krijumčario prema Hrvatskoj i zemljama EU.

U koordiniranoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Gabela” u kojoj su učestvovali Tužilaštvo BiH i SIPA, u kući i objektima koje je koristio optuženi, pronađeno je i zaplijenjeno oko 240 kilograma opojne droge.

Optuženi se tereti da je kao član organizirane grupe, radi daljnje međunarodne prodaje, držao supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. KZBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.