ŠVICARSKA Junak dana u Bernu

Hrabri Bosanac iz zapaljenog kombija spasio povrijeđenog vozača

Elvis Tuzlak, porijeklom iz Bosanskog Šamca, izvukao 57-godišnjaka iz vozila nekoliko trenutaka prije nego što je vozilo eksplodiralo

B. C. /Avaz.ba

Elvis Tuzlak riskirao život spašavajući vozača

Foto: Avaz


Hrabri Bosanac Elvis Tuzlak, porijeklom iz Bosanskog Šamca, riskirao je prije nekoliko dana u švicarskom gradu Bernu svoj život spašavajući povrijeđenog vozača kombija. Njegov herojski čin utoliko je veći, jer niko drugi nije htio prići vatrenoj buktinji 

Izgubio svijest

Prema pisanju štampe u Švicarskoj, u četvrtak, 16. aprila 2020., nešto poslije ponoći policija kantona u Bernu dobila je dojavu o saobraćajnoj nesreći. Kombi je na cesti zbog još nepoznatih razloga skrenuo s lijeve strane i udario u stablo. Nakon sudara, vozilo se zapalilo.

Pedesetsedmogodišnjeg vozača, koji je izgubio svijest, izvukle su dvije osobe, koje su se zatekle na mjestu događaja i odvele ga na sigurno. Jedan od spasitelja je Elvis Tuzlak, koji je odmah reagirao uklonivši vozača iz vozila i pruživši mu prvu pomoć.

U izjavi za "Dnevni avaz" hrabri Tuzlak pojasnio je da se nesreća dogodila u blizini štamparije u kojoj on radi. Povrijeđeni vozač kombija doživio je nesreću nakon što je preuzeo novine iz štamparije.

  • Elvis Tuzlak: Čovjeku je trebala pomoć

    Elvis Tuzlak: Čovjeku je trebala pomoć

    Foto: Avaz


- Radim 200 metara od tog mjesta gdje se to desilo i moj drug je dolazio autom i vidio šta se desilo i mene nazvao. Rekao sam da dođe po mene i mi smo došli na lice mjesta. Tamo je već bilo nekoliko vozila parkirano i niko nije htio pomoći, jer je vozilo već bilo u plamenu. Pogledao sam u unutrašnjost vozila. Vozač je pao na suvozačevo mjesto i već je vatra na vozačevom mjestu zahvatila vozilo. Onda sam otvorio vrata, izvukao ga jedno pet metara na travu. Pet sekundi poslije, vozilo je eksplodiralo - ispričao nam je Elvis Tuzlak.

Srčani udar

Vozača je potom zbrinula ekipa Hitne pomoći, a potom su ga odvezli u bolnicu. Vozilo je brzo ugasila mobilizirana vatrogasna jedinica, piše portal Shtegu.com. Na mjestu događaja bili su kantonalna policija Berna i ostale spasilačke ekipe.

Tuzlak nam pojašnjava da je kasnije saznao da je 57- godišnji vozač doživio srčani udar.

  • Vozilo u plamenu

    Vozilo u plamenu

    Foto: Agencije


Istaknuo je još jednom svoje ogorčenje zbog činjenice da su na licu mjesta prije njega bila četiri vozila i da su ljudi, vidjevši vatru, okrenuli glavu. On to nije uradio iako je i on mogao da nastrada u eksploziji koja je uslijedila.

- Hoću da kažem da nismo svi isti. Po meni, nije bitno ko si ni odakle si, ni koje si boje, čovjek je čovjek i trebalo mu je pomoći - kazao je ovaj hrabri 33-godišnjak.

Elvis Tuzlak već 18 godina živi u Švicarskoj. Oženjen je i otac je tromjesečne djevojčice.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na