NOVI TRAVNIK

Tužna sudbina: Mladić izgorio u krevetu, bolnica kriva za požar

Veliki je to propust bolnice, da niko ne čuje zapomaganje, da mu niko ne priđe i ne pomogne. Gdje su bile sestre? Dijete je izgorjelo između 40 i 50 posto, kaže Ilija Trbara

Ilija Trbara ostao bez sina Gabrijela. Avaz

Piše: D. Pucar /Avaz.ba

1.5.2020

Tri godine nakon što je preminuo u požaru na Odjelu neurologije i psihijatrije travničke bolnice, roditelji pacijenta Gabrijela Trbare obilježili su još jednu tužnu godišnjicu bez informacije o tome ko je potpalio požar na krevetu na kojem je njihov sin ležao vezan.


Niko ga nije čuo

Ipak, satisfakciju im, kaže Gabrijelov otac Ilija Trbara, pruža pravosnažna presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku, kojom je bolnica proglašena odgovornom za smrt.

- Ja sam dijete izgubio i ne mogu ga vratiti, a ova presuda je mala satisfakcija. Bolnica se žalila na presudu, ali i tu je izgubila. Bolnicu smatram najodgovornijom - kazao je Trbara.

Ilija Trbara: Nije mogao sam potpaliti požar. Avaz

Gabrijelu su, kaže njegov otac, bili vezani ruke i noge i nije mogao sam potpaliti požar.

- Veliki je to propust bolnice, da niko ne čuje zapomaganje, da mu niko ne priđe i ne pomogne. Gdje su bili tehničari, gdje su bile sestre? Dijete je izgorjelo između 40 i 50 posto. Nije mogao sam potpaliti požar, jer je i rukama i nogama bio vezan za krevet. To je neko uradio, je li neko od pacijenata ili… ne znam. To se nikad nije dogodilo, da neko u bolnici izgori 40 ili 50 posto i da nema nikoga da mu pomogne - rekao je Trbara.

Nastradali Gabrijel Trbara. Facebook

Za godišnjice i vjerske blagdane obitelji je, dodaje, najteže.

Vezan za krevet

- Kako zbog koronavirusa nema okupljanja, godišnjicu smo obilježili misom zadušnicom - rekao je Trbara.

Podsjetimo, Gabrijel Trbara je 19. aprila 2017. godine u 3.30 sati teško stradao vezan za bolnički krevet, a od posljedica požara preminuo je devet dana poslije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a.




Sa sprovodaGabrijelu Trbari. Avaz

Tvrde da je bilo samozapaljenje

Iz Bolnice Travnik su 19. aprila 2017. godine u 3:30 sati prijavili policiji da je došlo do samozapaljenja pacijenta. Nakon obrade u travničkoj bolnici, Trbara je s teškim opekotinama ruku i stomaka poslan u Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a, gdje je do 27. aprila bio priključen na aparate za vještačko disanje. Ljekari su mu, kako su tada kazali roditelji, amputirali dio desne šake.

Nakon incidenta u travničkoj bolnici, medijima su kazali kako je uzrok požara nepoznat, a da je prilikom incidentne situacije stradao i jedan njihov zaposlenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.