SARAJEVO

Migrant preminuo u KCUS-u od povreda, porodica optužuje zaštitara kampa

Njegova porodica navodi da je preminuo usljed povreda zadobivenih od zaštitara koji je anagažiran u ovom kampu

Migrant boravio u kampu Ušivak. Arhiv

Avaz.ba / N1

4.5.2020

U Sarajevu je tokom vikenda preminuo 53-godišnji Ahmed Mahmud Omar, migrant koji je sa porodicom proteklih mjeseci boravio u kampu Ušivak. Njegova porodica navodi da je preminuo usljed povreda zadobivenih od zaštitara koji je angažiran u ovom kampu.

Muhamed, sin preminulog muškarca, jedan od četvero djece koja su ostala bez oca, ispričao je za N1 kako se krajem marta dogodila situacija u kojoj je nastao konflikt između grupe Pakistanaca i grupe Kurda koji borave u kampu, ali kako povrede njegovom ocu nije nanio drugi migrant nego zaštitar koji radi u ovom kampu.

Nisu imali informaciju

Kazao je kako je, nakon zadobivenih povreda, prva agonija počela pokušajima njegove majke da supruga smjesti u bolnicu s obzirom na to da je nakon udaraca koje je zadobio, povraćao krv te bio u nesvjesnom stanju i kako je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala primiti migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Muhamed kaže i kako duže od mjesec nisu imali informaciju o zdravstvenom stanju oca te da su tokom vikenda dobili informaciju da je preminuo.

Oglasio se šef Misije IOM-a u BiH

O ovom slučaju oglasio se i šef misije IOM-a u BiH Piter van der Overart (Peter Van der Auweraert).

- U toku je istražni postupak tako da ne mogu komentirati u kojem smjeru ide, istraga se provodi pod nazdorom Tužilaštva KS i uzete su izjavu svjedoka, od same porodice i drugih korisnika kampa koji su prisustvovali sukobu. Postoje tvrdnje o uključenosti zaštitara i one su podijeljene sa istražnim organima i od strane zaposlenika IOM-a i od svjedoka, uključujući i porodicu preminulog. I druge tvrdnje su podijeljene - naveo je Piter van der Overart, šef Misije IOM-a u BiH.

Dodaje da IOM i partneri u centrima (DRC, "Pomozi.ba", UNHCR i UNICEF između ostalih u Ušivku) imaju nultu toleranciju na nasilje nad migrantima.

- Ukoliko se ovakva saznanja potvrde, IOM zahtijeva od nadležne zaštitarske agencije da odmah suspendira osobu o kojoj se radi, da informira lokalnu policiju te uključi migrante na koje se situacija odnosi u podizanje krivične optužbe protiv počinioca. Ja sam zatražio od policije i pravosuđa u Sarajevu da osiguraju fer, efikasnu i transparentnu istragu u skladu sa procedurama i Krivičnim zakonom BiH - naveo je Van der Overart. 

Iz Tužilaštva KS potvrdili su da rade na predmetu i da je nakon smrti izdata naredba za obdukciju tijela umrlog kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.