MOSTAR Kantonalni sud u problemu zbog 12 optuženih

Suđenje "bankomat bandi" na čekanju zbog korone

Statusna konferencija bila zakazana za 30. maj, a s obzirom na broj aktera, treba osigurati uvjete u sudnici

M. Smajkić/Avaz.ba

S privođenja osumnjičenih pljačkaša

Foto: Avaz


U Kantonalnom sudu Mostar će u narednim danima, nakon ublažavanja mjera u pravosudnim institucijama, zasigurno jedno od najzahtjevnijih suđenja u smislu organizacije u skladu s epidemiološkom situacijom, a s obzirom na veliki broj aktera, biti predmet „Orka“, kako je nazvan po akciji koju su sredinom septembra prošle godine izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Organizirani kriminal

Iako je novi datum statusne konferencije, koja je bila zakazana za 30. mart te odgođena zbog koronavirusa, za sada nepoznanica, ipak ovaj slučaj je jedan od prioriteta, budući da je riječ o organiziranom kriminalu i činjenici da je optužnicom obuhvaćeno 12 osoba, među kojima su neki na odsluženju zatvorske kazne, poput Rahmana Begluka (32), koji je označen kao vođa grupe i koji se, kao i Mugdim Omanović (35), nalazi u KPZ-u Zenica.

  • Kantonalni sud Mostar: Zahtjevna organizacija

    Kantonalni sud Mostar: Zahtjevna organizacija

    Foto: Avaz


Uz njih, za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama optuženi su Alen Begluk (35), Jozo Markić (36), Enis Mandal (35), Radislav Gavrić (39), Zoran Mikulić (47) i Haris Zuko (29).

Više od 20 pljački

Optužnicom su, također, obuhvaćeni i Nermin Leto, Skender Ćerkić, Fadil Pozder i Nermin Čolaković, ali za krivična djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja.

Optužena ekipa je u periodu od 2014. do dana hapšenja, uz upotrebu vatrenog oružja, plina i drugih podesnih sredstava, maskirana uniformama, izvršila više od 20 razbojništava i teških krađa.

Riječ je o tržnim centrima, bankomatima, benzinskim pumpama, kao i vozilima brze pošte na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.

Milionski plijen

Tokom pretresa na 14 lokacija, 13 na području FBiH te jedne u Istočnom Sarajevu, pronađeno je više od milion maraka, koliko su priskrbili tokom razbojničkih i pljačkaških pohoda, dok su firmama i fizičkim licima nanijeli višemilionsku štetu.

Više o:

Orka FUP Mostar
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na