PROCESI

Suđenje za likvidaciju Krunića: Socijalna distanca među ubicama

Suđenje se premješta u Osnovni sud jer ima fizički najveću sudnicu, gdje se može držati rastojanje među svim akterima krivičnog postupka

S jednog od ranijih ročišta. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

7.5.2020

Suđenje za ubistvo vlasnika “Sector securityja” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića te ranjavanje vozača Gorana Ilića bit će nastavljeno 11. maja, nakon dvomjesečne pauze izazvane pandemijom koronavirusa.


Najveća sudnica


To je saopćio Okružni sud u Banjoj Luci navodeći da će ročište biti održano u zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci. Kako saznajemo, razlog je to što Osnovni sud raspolaže najvećom sudnicom u Banjoj Luci u kojoj postoje uvjeti za provođenje preventivnih mjera radi sprečavanja širenja koronavirusa, kao što je držanje rastojanja među svim akterima krivičnog postupka.

Za izvršenje, planiranje i organiziranje teškog ubistva optuženi su Benedi Đukanović i Emilijo Baldo, a u svemu je učestvovao i Željko Kovačević, koji je ubijen u razmjeni vatre s Krunićevim osiguranjem.


Krunić: Brutalno uklonjen. Agencije

Za pomaganje zločina optužen je bivši radnik “Sector securityja” Rodoljub Gajić, koji je bio blizak s Krunićem i zadužen za sigurnost njegove žene i djece.


Okolnosti zločina


Dosadašnje suđenje obilježilo je potresno svjedočenje Gorana Ilića, jedinog preživjelog iz Toyote u kojoj je Krunić izrešetan. Upravo je on napadačima uzvratio vatru ispalivši cijeli okvir Glocka 17, a potom ranjen uspio da se odveze do vikendice, gdje je shvatio da mu je gazda mrtav i da mu “nedostaje pola glave”.


Potom su saslušani članovi Krunićevog ličnog osiguranja Duško Konjević i Željko Milašinović, inače Gajićev zet. Tada se čulo da je ubijeni Kovačević zatečen na putu u klečećem položaju, s rukama podignutim iznad glave, ali savijenim u laktovima. Svjedoci su ispričali i da su danima prije ubistva bili upozoreni da je na putu ka Krunićevoj vikendici uočen misteriozni sivi Caddy i za sada nije poznato je li to vozilo uopće povezano s cijelim slučajem.

Krunić i Pavlović izrešetani su iz automatskih pušaka 22. aprila 2019. godine na putu za vikendicu u Glamočanima, u kojoj je porodica Krunić boravila zbog renoviranja stana.


Sklon kockanju

Svjedoci su ispričali i da je Rodoljub Gajić bio sklon kockanju, da je posuđivao novac. Dan-dva prije ubistva od zeta je tražio da se zamijene za smjenu kako bi mogao ići na rođendan, ali se ipak nisu zamijenili. Baldina vanbračna supruga je kao privilegirani svjedok odbila dati iskaz pred sudom, dok je svjedočenje Aleksandre Kalamande bilo zatvoreno za javnost.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.