SARAJEVO

Na prevaru dobile 160.000 KM kredita i kupovale na rate u prodavnicama

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Lejlu Dautbašić, Džanu Riković Delimustafić, Berinu Jašarević, Zoricu Miličević Buljubašić i Mirhu Feriz

Izrečene osuđujuće presude. Arhiva

Piše: Avaz.ba

8.5.2020

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Lejlu Dautbašić, Džanu Riković Delimustafić, Berinu Jašarević, Zoricu Miličević Buljubašić i Mirhu Feriz.

Lejla Dautbašić osuđena ja na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri mjeseca zbog prevare, obmane pri dobivanju kredita i krivotvorenja isprave.

Za ista krivična djela Džana Riković Delimustafić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita, Berini Jašarević izrečena je uvjetna osuda u trajanju od dvije godine koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.


Izrečene osuđujuće presude. Arhiva

Zorica Miličević Buljubašić zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita osuđena je na uvjetnu osudu od jedne godine i osam mjeseci, dok je Mirha Feriz zbog istog krivičnog djela osuđena na jednu godinu i tri mjeseca uvjetno.

Optužene se terete da su u periodu od septembra do decembra 2015. godine, nakon što je Lejla Dautbašić, inače, zasposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, krivotvorila dokumentaciju o navodnom zaposlenju ostalih optuženih u Ministarstvu sigurnosti BiH, podizale nenamjenske kredite na tuđa i svoja imena koristeći krivotvorene dokumente i to u visini od po 50.000 do 60.000 KM kod komercijalnih banaka. Istovremeno, vršile su i kupovinu robe na rate u firmi „Robot“ te su novac i robu dijelile međusobno.

Počinjenjem navednih krivičnih djela komercijalne banke su oštetile za iznos veći od 160.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.