BUŽIM

Majka i kćerka optužene za ubistvo bebe

Hanča Elkasović (42) opružena je za ubistvo novorođenčeta, a njena kćerka Lejla Elkasović (20) za čedomorstvo

Kćerka i majka optužene za smrt novorođenčeta. Facebook

B. C. / Avaz.ba

11.5.2020

Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 7. maja potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Hanče Elkasović (42) i njene kćerke Lejle Elkasović (20) iz Bužima zbog ubistva novorođenčeta. Hanča Elkasović se tereti da je počinila krivično djelo ubistvo, a Lejla Elkasović krivično djelo čedomorstvo.

Optužnicom im se stavlja na teret da je 16. avgusta 2019. godine oko 4.30 sati u Bužimu, u naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, nakon što se Lejla Elkasović porodila u prisustvu svoje majke Hanče Elkasović, rekla majci da ne želi to dijete. 



Naselje Elkasova Rijeka. Avaz

- Optužene su u namjeri da usmrte novorođenče dogovorile da ga usmrte gušenjem, nakon čega je Hanča Elkasović makazama prerezala pupčanik novorođenčeta, a da ga pritom nije zavezala, a potom je tijelo djeteta potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku i ostavila dijete na pod pored kreveta gdje je ležala Lejla. Tako su dijete ostavile bez kisika, usljed čega je došlo do smrti djeteta iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik i gušenjem usljed mehaničkog začepljenja nosa i usta - navedeno je u saopćenju Tužilaštva USK.


Osnovanost predmetne optužnice Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je potvrdilo provedenom istragom i prikupljanjem brojnih dokaza, a prvenstveno nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine i patologije. 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.